ITM: a hadiipaban is hasznosulhatnak a hazai kutatás-fejlesztési infrastruktúrák

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója, igazgatótanácsi elnökeHadiipari együttműködésekben is hasznosulhatnak a világszínvonalú hazai kutatás-fejlesztési (k+f) infrastruktúrák – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca tájékoztatása szerit a német Rheinmetall AG Armin Papperger vezérigazgató, igazgatótanácsi elnök vezette delegációja az ELI-ALPS Kutatóközponttal való együttműködés lehetőségeit térképezte fel a napokban.

A düsseldorfi székhelyű védelmi ipari társaság és a magyar állam vegyesvállalata mintegy hatvanmilliárd forintból épít üzemet a kategóriájukban legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárművek gyártására Zalaegerszegen. A városban működő, páratlan adottságokkal rendelkező ZalaZone járműipari tesztpályához kapcsolódva Európa egyik legkomplexebb off-road tesztkörnyezetét is kialakítják. A vegyesvállalat következő beruházásaként robbanóanyagokat, nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek Várpalotán – közölte a minisztérium.

A 2017-ben Szegeden átadott ELI-ALPS kutatóközponttal Magyarország legnagyobb k+f projektje valósult meg, amely világszínvonalú infrastruktúrát kínál a lézertechnológiák területén. A küldöttségnek és Gazsó Balázsnak, az ITM közigazgatási államtitkárának Szabó Gábor ügyvezető igazgató mutatta be az ELI-ALPS kapacitásait, főbb projektjeit, az azok köré épült innovációs ökoszisztémát. A zalaegerszegi üzem alapkőletételéhez kapcsolódó szegedi látogatás során a felek körvonalazták a cég és a lézerközpont közötti, jövőbeli együttműködés lehetőségeit – közölte az ITM.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment