Itt a másfél órás DNS-vizsgálat

Sherlock Holmes és segédje, Dr. Watson egy kémiai laboratóriumban találkozott először, közvetlenül azután, hogy a detektív felfedezett egy reagenst, amely ki tudta mutatni a vörösvérsejtekben lévő hemoglobint. Napjaink nyomozói inkább a kutatókhoz, például Dr. Nina Moranhez fordulnak segítségért.

 

Moran a GE Healtchare Life Sciences divíziójának személyazonosítási vizsgálatokat végző csoportjánál dolgozik az angliai Cardiffban. A csoport most egy olyan eldobható „chipbe épített laboratórium” fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb mint 90 perc alatt elkészül a DNS-vizsgálat eredménye a vérkenet vagy szájnyálkahártya-kenet alapján.

„A chip tulajdonképpen a hagyományos törvényszéki laboratóriumokban alkalmazott folyamatokat imitálja. Óriási előnye, hogy nincs szükség különleges laboratóriumi berendezésekre, hűtőkre vagy műszaki személyzetre” – mondja Moran.

Az ilyen gyors DNS-elemzés gyökeresen átalakíthatja a nyomozások folyamatát, csökkentheti a bűnözést, és új jogszabályokat eredményezhet.

Moranék csapata már most is együttműködik az FBI-jal és más rendfenntartó szervekkel. Moran most például az angol parlamentben tölt majd egy hetet Roger Williams képviselő mellett, hogy többet tudjon meg a tudomány és a politika kapcsolódási pontjairól.

„Számomra mindennapos dolog, hogy kutatásaimról a nem tudósoknak és a kereskedelemben dolgozó kollégáknak is beszélek, mégpedig úgy, hogy minél jobban megértsék annak lényegét” – mondja Moran. A kutató szerint fontos, hogy a tudósok kapcsolatban legyenek a politikusokkal és a köztisztviselőkkel, így ugyanis elősegíthetik a jól megalapozott politikai döntések meghozatalát.

Dr. Nina Moran szerint a gyors DNS-elemzés gyökeresen átalakíthatja a nyomozásokat.

Moran parlamenti tartózkodására az „Egy hét a Westminsterben” elnevezésű program keretében kerül sor. A programot az angol nemzeti tudományos akadémia, a Royal Society szervezi a törvényhozók és az Egyesült Királyság legjobb tudósai számára. Az egy hetes program során a parlamenti képviselők nagyobb tájékozottságra tehetnek szert a tudomány kérdéseiben, a kutatók pedig megtudhatják, hogyan járulhatnak hozzá tudományos tanácsadással a törvényhozáshoz.

A DNS-vizsgálat során a bűnügyi helyszínről vagy a gyanúsítottaktól begyűjtött biológiai mintákat elemzik, és egyedi mintákat keresnek a rövid DNS-fragmentumokban. A módszer már most is a személyazonosítás egyik legalapvetőbb eszköze, melyet világszerte széles körben alkalmaznak a büntetőjogi tárgyalásoknál, ám az eredmények elkészülése több napba, vagy akár több hétbe telik.

A gyors DNS-vizsgálatot lehetővé tevő első eszközök egyike a GE és a NetBio által kifejlesztett DNAscan gyors DNS-elemző rendszer. A nyomtató nagyságú berendezés kényelmesen elfér egy íróasztalon. Az amerikai katonai szabványoknak megfelelően „strapabíró” szerkezet kevesebb mint másfél óra alatt végzi el a minták elemzését.

A GE szerint a rendszer egyszerűen üzembe helyezhető, a kezelők betanításához pedig egy-négy óra szükséges. Miután a rendszer feldolgozta a DNS-mintákat, a készülék automatizált szoftvere elemzi az adatokat, majd valós idejű visszajelzést ad az eredmények használhatóságáról. A rendfenntartó szervek ezután biztonságosan továbbíthatják az adatokat a megfelelő adatbázisokba a kereséshez.

Moran szerint az új technológiával csökkenthetők a lemaradások, a rendfenntartó szervek munkája pedig eredményesebbé válhat. “Olyan új technológiák bevezetésére kerülhet sor, amelyekkel lerövidíthető a DNS-vizsgálatok ideje, így az eredmények már akkor megérkezhetnek, amikor a gyanúsítottak még őrizetben vannak”– mondja a szakember.

Forrás: GE/Innoportal.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment