Izrael megkapta a legnagyobb német tengeralattjárót

Sikeres tengeri próbákat követően a német Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) hajógyár, a ThyssenKrupp leányvállalata átadta az izraeli haditengerészetnek a negyedik Delfin osztályú tengeralattjárót. A 68 méter hosszú Super Dolphin a legnagyobb tengeralattjáró, amit a világháború óta Németországban készítettek.

 

Az INS Tanin jövőre lép szolgálatba, testvérhajója, a Rahav 2014-ben követi – írta a Defense Update. A hatodikat 2017-ben kapja meg Izrael.

A tengeralattjárók jelentik az ország legfontosabb stratégiai tartalékát, mert a hagyományos torpedók mellett a hírek szerint nukleáris robbanófej hordozására alkalmas, szárazföldi célpontok ellen bevethető rakétákkal is fel van fegyverezve. A Delfinek a világ legfejlettebb dízel-elektromos tengeralattjárói közé tartoznak, és a Super változat már a levegőtől független (AIP), üzemanyagcellás meghajtással rendelkezik, ami tovább nehezíti felfedezését. A három Super Dolphin ára 1,5 milliárd dollár, aminek a harmadát a Defence Professionals szerint a német állam fizeti.

Az alapmodellt a HDW az izraeli haditengerészet igényeinek megfelelően tervezte és építette, a kizárólag exportra gyártott 209-es osztályú tengeralattjárója alapján, de olyan jelentős módosításokkal, hogy saját osztálynevet adtak neki. A legújabb változat 2300 tonnás, sebessége 20 csomó, 16 torpedót és robotrepülőgépet hordozhat, ez utóbbiak hatótávolsága elérheti az 1500 kilométert és 200 kilogrammos, szükség esetén nukleáris robbanófejet juttathatnak célba. Próbák alatt 200 méteres mélységig merült, de 350 méterre van hitelesítve. A hajó torpedói Atlas Elektronik DM2A3 típusúak, 260 kg-os robbanófejüket 35 csomós sebességgel több mint 13 kilométeres távolságra továbbítják, de passzív kereső üzemmódban a hatótávolsága 28 kilométer is lehet. A szakértők szerint miután az amerikaiak megtagadták Tomahawk rakéták szállítását, valószínűleg Popeye Turbo cirkáló rakétákat használnak, amelyeket a nagy átmérőjű torpedóvető csövekből indíthatnak.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment