Jovica Stanisic és Franko Simatovic felelősek az etnikai tisztogatást végző szerbek képzéséért és felfegyverzéséért

Jovica Stanisic és Franko SimatovicJovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetők felelősek a szerbek kiképzéséért és felszereléséért, hogy “brutális etnikai tisztogatást” folytassanak Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban – jelentette ki Douglas Stringer ügyész Hágában, a két szerb vezető ügyének az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keretében zajló újratárgyaláson.

Douglas Stringer, a vád képviselője álláspontja ismertetésekor hangsúlyozta, Stanisic és Simatociv vezető szerepet játszott az “etnikailag homogén, szerb dominanciájú” területek megteremtését célzó erőfeszítésekben Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban. A két férfi kulcsfontosságú szereplője volt a Slobodan Milosevic akkori államfő, valamint a szerb állam által vezetett “bűnszervezetnek”, hogy a horvátokat és a bosnyákokat kiűzzék a szerbek által igényelt területekről – mondta. Az egykori szerb vezetők ügyében leghamarabb május folyamán születhet ítélet.

Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Milosevic közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.

A vád mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított törvényszék. Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot az ügyben.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át. A MICT öt, folyamatban lévő ügyet visz tovább. Ilyen Stanisic és Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetők ügyének újratárgyalása.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment