Kalóz appok miatt büntetik az Apple-t

Mintegy 86 ezer dollár összegű kártérítést kell fizessen az Apple a kínai enciklopédia kiadójának annak okán, hogy a mű kalózverzió fizetős alkalmazások formájában érhetők el az amerikai cég digitális piacterén.

Az Encyclopedia of China Publishing House több olyan alkalmazást is talált az App Store kínálatában, amelyek kiadványainak szerzői jogait sértik és amelyek a jogsértésből profitálnak is. Az Apple a bíróságon azzal védekezett, hogy közvetlenül nem felelős a jogsértésekért, de a bíróság úgy találta, az iPhone gyártó beemelte a kínálatába az appokat, ráadásul részesedik ezek értékesítéséből, így felelősségre vonható.

A The Next Web beszámolója szerint másik hasonló per is folyamatban van az Apple ellen, amelyet kínai írók, köztük a népszerű blogger Han Han indított műveik illegális terjesztésének gyanújával. Az írók szintén a könyveik kalózkiadását kínáló alkalmazások jelenlétét nehezményezik.

Ismerve Kína notórius jogsértő voltát, az ítélet némiképp ironikusnak tűnhet, ám ez az ügy is jól mutatja, hogy a kínai bíróságok egyre több, a jogtulajdonosoknak kedvező ítéletet hoznak. Legutóbb például a legnagyobb helyi keresőmodult, a Baidut marasztalták el a már említett blogger szerzői jogainak megsértéséért, míg a nyár folyamán az Apple-t kényszerítették egyezségre az iPad védjegy kínai használatát illetően — írja a hamisitasellen.hu.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment