Kitelepítések kezdődtek az áradás miatt

Az áradó Kerka-patak miatt negyven embernek kellett elhagynia otthonát a Zala megyei Lovásziban. A nőket és a gyerekeket az önkormányzat egyik épületében helyezték el, a felnőtt férfiakat bevonták a homokzsákos védekezésbe.

 

A Kerka-patakon még tegnap reggel rendeltek el helyi vízkárkészültséget, ekkor Alsószenterzsébeten üzembe helyezték a Kerka-tározót, és az árvízi helyzetre való felkészülés céljából előürítést végeztek a zsilip nyitásával. A Kerka alsó szakaszán azonban a tározás ellenére is nagy vizek vonulnak le, mivel jellemzően nagy mennyiségű hozzáfolyás érkezik a patakba. Az érintett területen folyamatos járőrszolgálatot tartottak fenn az illetékesek, figyelemmel kísérték a Kerka-patak vízállásának változását. Húsvét hétfőn a déli órákban Lovásziban az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, a víz több lakóházat is veszélyeztet, egyelőre körbezárja azokat. A Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának irányításával, a helyi rendőrség közreműködésével megkezdődött az érintett házakban lakó mintegy negyven ember biztonságba helyezése. Először a gyermekeket, utána a nőket szállították el a település két kisbuszával, őket az önkormányzat közösségi épületében helyezték el. A műveletek irányítását a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a helyszínre érkezésekor átvette. Az érintett lakóépületek védelme érdekében homokzsákos védekezés kezdődött, ebbe bevonták a településrész felnőtt férfi lakosságát. Az üresen maradt házakra és a lakók értékeire a rendőrök vigyáznak.

Csongrád megye ár- és belvízvédelmi helyzetét a korábbi napok meteorológiai és hidrológiai jelenségei alakítják. A múlt pénteki nagy csapadék jelentősebb, készültségi szint feletti áradást egyelőre csak a Kraszna, a Berettyó, a Fekete-Körös és a Zagyva felső szakaszain okozott. A Közép-Tisza előző árhulláma vasárnap tetőzött Tiszaugnál, 580 cm körüli vízállással. A Közép-Tiszán az előző napokban megindult apadást az újabb árhullám keddre megállíthatja. A Körösök közül a Fekete-Körösön mutatkozott a leghevesebb áradás, román területről másodfok fölötti vízállást is jelentettek. A magyar mértékadó vízmércék közül most csak Ant, Gyoma és Szarvas van készültségi szint felett, utóbbi helyen a tetőzés április 5-én délutánra várható. A Maros vízgyűjtőjét a Tisza többi részvízgyűjtőjénél lényegesen kevesebb csapadék érte, így ebből a következő napokban a magyar szakaszon áradás várható, de készültségi szintet meghaladó vízállás nem lesz. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, hétfőn reggel Szegednél 564 centimétert mértek. A vízszint emelkedése Csongrádnál ma reggelig az elsőfokú készültségi szint alatt megállt, a szakemberek azt várják, hogy Mindszentnél kedd reggelig, valamint Szegednél kedden szintén e szint alatt marad a folyó. A továbbiakban Csongrádnál és Mindszentnél mérsékelt apadásra, Szegednél alig változó vízszintekre, majd a hét közepétől – a mellékfolyók (Maros, Körös) és a Felső-Tisza leérkező újabb árhullámai miatt – ismét áradásra lehet számítani. Szegednél keddig nem várható, hogy a víz kilép a rakpart útburkolatára, de a vízszint már az útpálya magassága alatti kritikus zónában van. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az vízügyi igazgatóság munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a fokozatban lévő árvízvédelmi szakaszokon töltésközlekedési engedélyekkel sem lehet a töltésen közlekedni, a sorompókat zárva tartják. Az ATIVIZIG működési területén lévő összes belvízvédelmi szakaszon elsőfokú területi belvízvédelmi készültség van érvényben. Összesen huszonkilenc szivattyútelep üzemel, ebből hét esetében első-, az összes többin másodfokú belvízvédelmi készültség (éjjel-nappali üzem) van érvényben. A szivattyúk vasárnap összesen mintegy 3,8 millió köbméter vizet emeltek át. Az elöntött terület nagysága 32350 hektár. A Szentes és Környéke, a Dél-Békés megyei és a Kiskunmajsa és Környéke Vízgazdálkodási Társulat első-, a Tisza-Marosszögi, a Szeged és Környéke, valamint a Tisza-Kunsági Vízgazdálkodási Társulat másodfokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik. Az ATIVIZIG működési területén Balástya önkormányzata első-, Felgyő másodfokú belvízvédelmi készültség mellett végez vízkárelhárítási tevékenységet.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol a folyó reggel tetőzött, de itt is megkezdődött az apadás. Vas megyében hétfőn összesen tizenkilenc esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok elöntését. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szivattyút biztosított a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak a védekezési feladatok ellátásához. A közútkezelő vízátfolyás miatt lezárta a Csénye és Bögöt közötti összekötő utat. Az érintett három településre, Porpácra, Bögötre és Csényére ugyanakkor az úton átfolyó 5-10 centiméteres víz ellenére gépjárművekkel be lehet jutni.

Eddig nyolcezer homokzsákot osztott szét a védekező települések között a katasztrófavédelem Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy és Tiszaörs induló készleteit töltötték föl, de a raktárakban mintegy százezer homokzsák van, ezek igény szerint hozzáférhetőek. A mai napos, szeles idő kedvez ugyan a védekezésnek, de így is elegendő munkát ad az áradó Zagyva és a belvíz is. Egy jászberényi lakótelepen mintegy száz méter hosszban nyúlgátat építettek és homokzsákokkal védekeznek, Jászfelsőszentgyörgyön hasonló hosszon ideiglenes védvonal épült. A vízügy tájékoztatása szerint belterületi szakaszok védelme érdekében elsőfokú készültség van érvényben Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, valamint Fegyvernek, valamint másodfokú készültség van érvényben Tomajmonostora, Tiszaug és Alattyán területén. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi osztaga két helyen töltést magasít, egy helyen egy zsilip levédését folytatja, illetve a megyében pedig több helyre mobil szivattyúkat telepítettek. Az elmúlt 24 óra alatt a mobil és fix beépítésű szivattyúk közel 5 millió köbméter vizet emeltek át a vízügyi igazgatóság működési területén, ennek ellenére a belvízi elöntés folyamatosan nő. Jelenleg 26 ezer hektár van víz alatt, a szakemberek az elkövetkező napokban folyamatos emelkedésre számítanak. A hétfői napon Jászteleken járt a Belügyminisztérium vízügyekért felelős helyettes államtitkára, aki arról beszélt, hogy a szakszerű védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak, de a talaj rendkívüli módon el van ázva, befogadóképessége igen alacsony, ezért az árvizek magas vízállással érkeznek és gyorsabb lefolyásúak.

Békés megyében négy külterületen van harmadfokú belvízvédelmi készültség: a dögös-kákafoki, a réhelyi, a mezőberényi, valamint a gyomai védelmi szakaszon. Öt önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, Kötegyánon és Körösladányban másod-, Békéscsabán, Sarkadkeresztúron és Köröstarcsán elsőfokú készültség van érvényben. A hidrológiai helyzetre való tekintettel elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön, a Fekete-Körösön pedig már harmadfokú a készültség.

Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn több bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási ügyeletre az időjárásból adódóan, a tűzoltókat jellemzően pincékbe betört vízhez hívták, a szivattyúzásból az önkéntes tűzoltó egyesületek is kiveszik a részüket. Az igazgatóság végigjárta azokat a helyszíneket, ahol tegnap beavatkozásra volt szükség, a vízszint mindenhol csökkent. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján Bőnynél és Rétalapnál a Cuhai Bakony-ér tetőzése már megtörtént. Vitnyéden tizenkét szivattyúval még mindig folyik a védekezés. Nincs változás a közlekedési korlátozásokban, Pusztacsanád és Iván, illetve Fertőszentmiklós és Csapod között továbbra is teljes az útzár a vízátfolyások miatt, és csak a fél útpálya használható Agyagosszergény, Gyóró, Röjtökmuzsaj térségében, valamint Und és Zsira között, Vitnyédnél pedig útszűkületre kell számítani.

Nógrád megyében tovább csökkent az Ipoly vízállása Ipolytarnócnál, délután kettőkor 399 centiméteren állt a folyó. A korábban kitelepített négy felnőtt és hat gyermek azonban még nem költözhetett vissza, hiszen az árvízvédelmi készültség fokozata továbbra is harmadfokú. Az Ipoly Nógrádszakálnál 345, Balassagyarmatnál 305 centiméter, ami kismértékű emelkedést jelent. Ezen szakaszokon elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dobroda-patak Litkénél jelentősen apadt, a becslések szerint ötven centiméteren áll. A maconkai víztározónál 465 centiméter a vízállás, ez két centiméteres csökkenést jelent. A Zagyva a nemti-dorogházai szakaszon 93, a maconkai szakaszon 121, a pásztói szakaszon 156 centiméter, a korábbi adatokhoz képest mindhárom mérési ponton csökkenés tapasztalható. A mátraverebélyi tározónál enyhe emelkedés volt, a vízállás jelenleg 401 centiméter.

Pest megyében az elmúlt tizennégy órában négy műszaki mentéssel kapcsolatos bejelentés érkezett a katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítási központjába. A pincékben és alagsorokban megjelenő talajvíz az érdi, váci és szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak, valamint a pomázi önkormányzati tűzoltó-parancsnokságnak adott feladatot. Szombaton a reggeli órákban Szentendrén a Bükkös-patak több helyen kilépett medréből, a legmagasabb mért állás tegnap délután négy órakor 125 centiméter volt, ami az éjszaka folyamatosan apadt, legutolsó mérések szerint 75 centimétert mutatott. Szentlőrinckátánál a Zagyva vízállása 293 centiméter, itt másod-, míg Ipolytölgyesnél az Ipoly legutóbbi mérések szerinti állása 479 centiméter, ezen a helyen pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Veszprém megyében hétfőn délelőtt nyolc olyan káresetről érkezett jelentés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére, amelyekben az előző napi esőzések miatt megnövekedett belvíz, vagy kisebb vízfolyások miatt kellett beavatkozni. Az egységek pincékből, vízelvezető árkokból szivattyúzták a vizet. A megyében a 8305-as számú út Vaszar és Pápa közötti szakasza nem járható vízátfolyás miatt.

Forrás: OKF

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment