Körkérdés az elmúlt tíz évről: A vagyonőrök mindennapi munkáját könnyíti a kötelező képzés

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

biztonsági őrMagyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a vagyonőrképzés terén – állítja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) budapesti elnökségének tagja. Peterdiné Árva Ilona kérdésünkre azt is elárulta, hogy a kezdetben még nyűgnek titulált kötelező továbbképzés végül a vagyonőrök körében is népszerű lett.

— Az elmúlt évekre visszatekintve hogyan értékeli a vagyonőrök kötelező továbbképzésének gyakorlatát?
— Személyes tapasztalataim szerint a vagyonőrök többségének pozitív élményt jelentett a kötelező továbbképzés. Ezeken a foglalkozásokon, vizsgákon több ezer emberrel találkoztam a 2013-as indulás óta, a többségük pozitív tapasztalatokról számolt be, sokat tanultak az órákon, valamint felfrissítettek jó néhány olyan dolgot, amelyek az évek során sokat változtak, mint például a jogszabályi módosítások. Mindamellett mi magunk, a képzést szervezők is sokat tanultunk a vagyon­őröktől, akik egyébként rendkívül interaktívak voltak. Ők a gyakorlatban sok mindent látnak, tapasztalnak – például a támadáselhárító eszközök használatával kapcsolatban –, amit mi az irodákban nem vagy csak közvetve érzékelünk. Összességében a továbbképzés ugyan megterhelő volt számukra, mégis tudomásul vették a fontosságát.

— Véleménye szerint érzékelhető-e az, hogy felkészültebb vagyonőrök dolgoznak az üzletekben, a raktárakban vagy ipari területeken?
— Nehéz felmérni, hogy a vagyonőrök valóban felkészültebbek-e, hiszen ezek a visszacsatolások nem feltétlenül érkeznek meg hozzánk. Személy szerint azt látom, hogy a képzés arra mindenképpen jó, hogy a vagyonőrök sokkal inkább tisztában vannak saját magukkal, jobban ismerik a jogaikat, illetve a kötelezettségeiket, valamint a jogszabályok változásait is be tudják építeni a mindennapi munkájukba – végső soron ezt segíti a kötelező továbbképzés gyakorlata. És biztos, hogy ártani nem árt. A képzés lebonyolítása mindazonáltal az évek során jóval egyszerűbb lett, a cégek tulajdonképpen személyre szabott továbbképzési lehetőségeket kaptak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara irányításával, de a kamara a vizsgáztatás folyamatát is segítette.

— Hogyan értékelhető a vagyonőrök magyarországi képzése nemzetközi összehasonlításban?
— A magyarországi vagyonőrképzés erősebb, mint bárhol Európában. Igaz, hazánkban arányaiban több vagyonőr is van, mint más, például nyugat-európai országokban, de a képzési rendszerünk is sokkal erősebb. A nyugati országokban nem mindenütt kötik OKJ-s keretrendszerhez a vagyonőri képesítés megszerzését, és ilyen magas képzési óraszámokkal sem találkozhatunk. E tekintetben élenjárók vagyunk. Az új típusú képzés kialakításánál is erre törekednek a szakértők.

— Milyen változások várhatók a hazai vagyonőrképzés területén?
— Számos kérdést vet fel a fegyverhasználat, a legfőbb, eldöntendő kérdés persze az, hogy kell-e egyáltalán fegyvert adni a vagyonőrök kezébe. Véleményünk szerint általánosságban erre nincs szükség, azt tanítjuk mindenütt, hogy az őrök csak végszükség esetén használjanak fegyvert, hiszen a rájuk bízott életek a legfontosabbak. Fegyvert egyébként csak az használhat, aki rendelkezik állami fegyverismereti vizsgával. A fegyverhasználatot főleg banki területen írják elő, de ott is van számtalan olyan lehetőség, amivel ez kiváltható lenne. Mivel ezek a követelményrendszerek jelenleg kidolgozás alatt vannak, a részletek még nem publikusak.
Az ugyanakkor fontos változást jelent, hogy a közeljövőben átalakulnak az OKJ-s vagyonőrképzés bizonyos feltételei. A képző intézmények számára ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk az új rendszer szeptember elsejei indulására, amivel kapcsolatban még mi sem látunk teljesen tisztán. Mindenesetre a képzések engedélyezésének addig meg kell történnie, vagyis aki folytatni kívánja a képzési tevékenységét, annak azt újra engedélyeztetnie kell. Az ezzel kapcsolatos műhelymunka jelenleg is zajlik. Az új programkövetelményekben rögzítik a képzési óraszámokat, a tananyagot, az irányok viszont némileg változnak: a jövőben nem annyira a kompetenciát, sokkal inkább a szakmát, szakmaiságot próbáljuk meg fejleszteni, erősíteni. Persze a jövőben sem kontrollálatlanul zajlik az oktatásszervezés: a vagyonőr ezután is tanúsítványt kap a képzésről, ezt követően pedig egy vizsgaközpontban kell számot adnia a tudásáról. A Belügyminisztérium és a szakmai kamara célja egyaránt az, hogy más biztonsági szakmákhoz (tűzvédelem, biztonságszervező stb.) hasonlóan a vagyonvédelem területén is jó szakembereket engedjünk a munkaerőpiacra.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment