Körkérdés az elmúlt tíz évről: Bizalom és együttműködés kell az újrainduláshoz

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

kiállításMúlt nélkül nincs jövendő – értékelni kellene az elmúlt tíz évet, a jelen bemutatása után pedig egy pozitív jövőképet felvázolni, de a mostani helyzet mindent felülír – válaszolta megkeresésünkre Seifert Ibolya, a Interpress Kiállítások Kft. ügyvezető igazgatója.

Hatalmasat zuhant a globális GDP megtermeléséhez évi 167 milliárd dollárral hozzájáruló kiállítási szektor teljesítménye, mivel a járvány elleni intézkedések miatt nem tarthatnak rendezvényeket. ,,Az évi 303 millió látogatót megmozgató és 3,2 millió embernek munkát adó szektor kilábalási lehetőségei erősen korlátozottak” – nyilatkozta a közelmúltban Kai Hattendorf, az Union des Foires Internationales (UFI), a világ kiállításszervezői és kiállításiközpont-üzemeltetőinek, valamint a legnagyobb nemzeti és nemzetközi kiállítási szövetségek és a kiállítási ipar kiválasztott partnerei vezető globális szövetségének vezérigazgatója.
A 2020-as világjárvány miatt a nemzetközi és hazai kiállítások történetének legkomolyabb válságát éljük, ha úgy vesszük, egy több mint 850 éves hagyomány (Lipcsében azóta rendeznek kiállításokat, vásárokat) szakadt meg, amelyre a vásárszervezők bár gyorsan reagáltak (higiéniai előírások bevezetése, rendezvények prolongálása, virtuális formában történő megvalósítás), mégis ezek olyan súlyos következményekhez és jelentős változásokhoz vezettek, illetve vezetnek majd, amelyeket ma még megjósolni sem lehet.
A már jól kialakult nemzetközi vásárnaptár alaposan felbolydult. Ez év február 27-én már 370 kiállítást sztornóztak világszerte, zömében akkor még csak Kínában, Olaszországban, ám a járvány terjedése miatt fokozatosan ,,zártak be” az országok és állt le a világ, aminek ,,csak” egyik következménye lett a mindennemű közlekedés leállása, megbénítva az országhatárokon keresztüli mozgást.
Márciustól sorra töröltek kiállításokat, prolongáltak második félévre. A gyanútlanabbak júniusra tették át rendezvényüket, az október-novemberi kiállítások eleinte nyugodtak voltak, hogy addigra ez a pandémia lezajlik, az ő eseményüket ez nem érintheti. Azóta azonban folyamatosan zajlik a dátumkorrekció újbóli korrigálása egy még ,,szabad” időrésbe, ami komoly fejtörést okoz kiállítónak, látogatónak, konkurens rendezvénynek egyaránt.
A szolidaritást, hogy mindnyájan egy hajóban evezünk, lassan felváltja majd egy kiszorítósdi harc. Bár még élvezzük kiállítóink, vásári belépőjegyet váltott szaklátogatóink bizalmát, akik megerősítették részvételi szándékukat, a vásárok által felajánlott pénzvisszafizetési lehetőséggel sem élnek, tudomásul veszik az új körülményeket, kérdés, hogy meddig lehet ezt folytatni. Maszkban, kesztyűben nem lehet kiállításosdit játszani.
Nem szerencsés, ha a bizonytalanság válik trenddé. Márpedig nem lehet tartósan váratlan fejleményekkel utazni (repülőjárat-törlés, koronavírusteszt saját költségen, karantén, veszélyességibesorolás-változtatás stb.) vagy kiállításokra bejelentkezni (új vagy rövidített időpont, nem helyszíni, hanem virtuális kiállítássá válás stb.).
Túl optimista voltam, amikor azt gondoltam, hogy júniusra helyreáll a rend. Az első félévnek már annyi.
A turizmus kapcsán is eleinte sokan említették a V alakú kilábalást, vagyis hogy hirtelen nagyot zuhannak a rendelések, ám ugyanakkora lendülettel jön majd a felfelé mutató újraindulás, kilábalás. Mára ez U betűvé szelídült, sőt vannak, akik második hullámot vizionálnak. A májusi nyitások óta – most augusztust írunk – újra betiltják az ötszáz fő feletti rendezvényeket, fesztiválokat, bevezették az egyes országok színek szerinti veszélyességi besorolását.
Egy biztos, ha ez a válság elhúzódik – ma még senki sem tudja, meddig fog tartani –, állami támogatásokból sem a turizmus, sem a kiállítási szektor nem tartható fenn. Ezek az ágazatok csak akkor működnek, ha a szállás- és vendéglátóhelyeket vendégek, a vásárterületeket kiállítók és látogatók népesítik be. A kiállítások és vásárok jelentik az utat a gyors gazdasági fellendüléshez, hiszen a koronavírus-járvány elmúltával ezek az események biztosítják majd a legjobb utat a piacokra történő betöréshez. Ezen dolgozunk mi, turisztikai és vásári szakemberek.
Eleinte a regionális kiállítások visszatérésére lehet számítani, Európában már körvonalazódik a visszatérés (ajánlásokkal segíti a szakmát az UFI, a Német Vásárszövetség (AUMA), illetve az egyes vásártársaságok), viszont Amerikában az újranyitás még bőven várat magára.
Mindenki vigyázzon magára, szeretteire, ha van, a cégére. Remélhetőleg hamarosan folytatni lehet a vásározásokat, hiszen a személyes találkozások közvetlensége, „kémiája”, a termékinnovációk attraktív prezentációi semmilyen más formában nem helyettesíthetők.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment