Körkérdés az elmúlt tíz évről: intenzívebben vonnák be az NKE hallgatóit a biztonsági szolgálat munkájába

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

Lajos Zsanett, az NKE Campus XXI. Nonprofit Kft. biztonsági osztályvezetőjeFontos célunk, hogy úgy motiváljuk munkatársainkat, hogy munkájukat az elhivatottság jegyében, precízen és hatékonyan végezzék el – válaszolta megkeresésünkre Lajtos Zsanett. Az NKE Campus XXI. Nonprofit Kft. biztonsági osztályvezetőjét a munkájáról és terveiről kérdeztük.

— Az NKE biztonsági szolgálatával még a kötelező szakmai gyakorlatán ismerkedett meg, majd végigjárta a szakmai ranglétrát. Milyen módosításokat hajtott végre a vezetői kinevezését követően?
— Alapjaiban nem változtattam a működésen, hiszen helyettesként is részt vettem a rendszer alakításában és formálásában. Az apróbb változtatások a napi működést tették átláthatóbbá. A csapatmunka és a bizalom jegyében dolgozunk, mindig a legjobb teljesítményre törekszünk.

— Az egyetem biztonsági osztályának vezetésében milyen stratégiai szempontok vezérlik?
— A fő szempont, hogy a biztonsági szolgálat az egyetemi élet szerves részét képezze. Mindamellett, hogy maradéktalanul ellássuk az alapvetően objektumvédelmi, ám számos esetben szerteágazó feladatokat, célunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, és ne kötelező rosszként, hanem biztonságos jóként legyünk jelen.

— Hogy alakultak a korábbi, a biztonsági szervezet bővítésére vonatkozó tervek?
— A tervek sikeresen megvalósultak, a korább ötvenfős létszám mára, a Ludovika Campus bővülésével, közel duplájára emelkedett. Így a tervezett létszámnövekedés is megvalósult. Jelenleg tizenegy épületért és az Orczy-parkért felelünk a Ludovika Campuson, valamint két épület biztosítását látjuk el a bajai campuson. A Ménesi úti campus jelenleg költöztetés alatt áll, a Farkasvölgyi úton található létesítményből – a Rendészettudományi Kar korábbi székhelyéről – pedig a közelmúltban vonult le végleg a biztonsági szolgálat.

— Mi jellemzi most az NKE biztonsági szolgálatát, és hogyan épül fel a szervezet?
— A szervezet jelentős részét a személy- és vagyonőrök alkotják, akik szoros együttműködésben dolgoznak a recepciós munkatársakkal. A biztonsági szolgálat csapatát négy szolgálatvezető erősíti, akik ellenőrzik és támogatják a létesítményekben dolgozó kollégák munkáját. Vezetőjeként felelek a teljes állomány koordinálásért, részt veszek a kiemelt egyetemi rendezvényekhez kapcsolódó biztosítási feladatokban, valamint a biztonsági stratégia kialakításában.

— Jelenlegi pozíciójában melyek a legfontosabb kihívások?
— A legnagyobb kihívás, hogy a kitűzött célokat és fejlesztéseket megfelelő ütemben tudjuk teljesíteni. Kiemelt hangsúlyt helyezünk arra, hogy a munkatársaink is részt vegyenek a fejlesztési folyamatokban. Fontos célunk, hogy az új eljárásrendek kialakítása mellett motiváljuk a kollégákat, hogy munkájukat az elhivatottság jegyében, precízen és hatékonyan végezzék el.

— A jövőben milyen terveit szeretné megvalósítani?
— Az egyik legfontosabb tervem egy olyan belső oktatási rendszer kidolgozása, amely speciális ismeretekkel látja el a kollégákat. Tervezünk strukturális változásokat, amelyek még eredményesebbé tudják tenni a működést. Az innovatívabb rendszer kidolgozása jelenleg folyamatban van, várhatóan 2021 januárjától kezdjük el az alkalmazását. Terveink között szerepel, hogy a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék hallgatóit intenzívebben bevonjuk a biztonsági szolgálat munkájába. Vezetőként célom a folyamatos fejlődés elősegítése, valamint a szervezet eredményes működésének biztosítása.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment