Körkérdés az elmúlt tíz évről: Nem a mennyiség, hanem a minőség fogja megváltoztatni a jövő kiberbiztonságát

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

Süle MártonNemsokára a gépek helyettünk gondolkodnak, és vezetik például önállóan az autókat, lassan megvalósul a Terminátor filmekből ismert Skynet… szerencsére „a jövő még nem dőlt el” – válaszolta megkeresésünkre Süle Márton, az Interpress Kiállítások Kft. referense.

— Mi változott az elmúlt tíz évben az it-biztonság világában?
— Ha kifejezetten a szűk környezetemet nézem, az én személyes, illetve a céges biztonságom körében szinte semmi. Ennek az a magyarázata, hogy mi már korábban is maximálisan odafigyeltünk az it-biztonságra. Külföldi kiállításszervező cégként és utazási irodaként a naprakész címlistánk és az adatbázisunk – a kapcsolati tőkénk és a szaktudásunk mellett – a működésünk, megélhetésünk alapja. Külföldi és belföldi akvizícióink, hétköznapi e-mail-váltásaink során nemcsak a mai GDPR-nak kell megfelelnünk, hanem az elmúlt 30 év alatt gondosan felépített és folyamatosan aktualizált belső szabályainknak is. Másik alaptevékenységünk neves vásárok (Lipcse, Stuttgart, Basel) magyarországi vásárképviselete. Mindhárom vásártársaság belső rendszerére közvetlen rá vagyunk kötve, eleget téve azok speciális it-biztonsági protokolljainak. Nem szeretnénk mi lenni a „kiskapu”, így minden elvárásnak nemcsak igyekszünk, hanem meg is felelünk.
Számos cégnek megvannak a maguk alapelvei az it-biztonságról. Kétkörös belépési rendszer, mobilos megerősítés, arc- vagy ujjlenyomat-felismerés, rendszeres jelszócsere vagy a VPN használata. Ezek tíz éve már bőven léteztek, e téren nincs nagy változás, inkább finomodtak, hiszen sokkal nagyobbak lettek a fájlok méretei és bonyolultabbak a kódok. Mi az elvárásokhoz alkalmazkodunk folyamatosan, nem saját szabályokat hozunk. Ahogy a wifititkosítás is már a WAP3-nál jár, mi is hosszabb vagy éppen több körben jelentkezünk be, és több helyre mentjük az adatainkat, mind offline vagy földrajzilag távoli mentésekkel (geológiai back-up-ok). Hiszen tudjuk, hogy az informatika világában az a legjobb védelem, ha egy gép nincs az internetre kötve…

— Mit gondol, hogyan változik a világ az elkövetkező tíz évben?
— Tíz év hosszú idő. Már küszöbön van a mesterséges intelligencia hajnala vagy inkább már a reggele. A jövőben nem a megírt fix tűzfalak fogják megvédeni a belső hálózatokat, hanem inkább egy másik számítógép, amely – de már az sem kizárt, hogy aki – figyeli, hogy éppen mi folyik a fal innenső és túlsó részén, s megakadályozza, hogy a kártevő programok behatolhassanak a védett rendszerbe. Ahogy nemsokára a gépek helyettünk gondolkodnak, s vezetik önállóan az autókat, lassan megvalósul a Terminátor filmekből ismert Skynet… szerencsére „a jövő még nem dőlt el”. Hiszem, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség fogja megváltoztatni a jövő kiberbiztonságát.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment