Körkérdés az elmúlt tíz évről: „Nincs időm unatkozni”

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

Reindl László MBVMSZReindl László, a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetsége (MBVMSZ) elnökségi tagja szerint a kisebb biztonsági cégeknek érdemes lenne összeállniuk, mert így lehet némi esélyük a piacon maradásra.

— Milyen társadalmi szervezetek munkájában hasznosítja a tapasztalatait?
— Az MBVMSZ elnökségi tagjaként a nemzetközi ügyekért vagyok felelős. Gödöllőn, az OPSZ Ózon-Pajzs Környezetvédő és Polgárőr Egyesület alelnökeként tevékenykedem, és elnöke vagyok a Gödöllő és Környéke Közbiztonságáért Közalapítványnak. Az IAPA Nemzetközi Polgárőr Szövetség nemzetközi igazgatójaként és a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének, az IBSSA-nek oktatásért felelős vezetőjeként is dolgozom. Az Európai Biztonsági Szolgálatok Konföderációjának (Confederation of European Security Services – CoESS) volt felelős magyar tagja, a Magyar Rendészettudományi Társaság, az MRTT alapító tagja. Mindezeken túl az Amerikai Egyesült Államokban működő szervezet, a Kábítószer-ellenes Tisztek Nemzetközi Szövetségének (INEOA) is tagja vagyok. Mit mondjak, nincs időm unatkozni.

— Mit gondol, hogyan változott a világ az elmúlt tíz évben?
— Felerősödött az igény a nemzetközi és hazai biztonsági piac szolgáltatásainak igénybevételére. Világszerte az egyik leggyakrabban használt szó a biztonság lett, sajnos a hazai magánbiztonsági cégeknél még mindig a legalacsonyabb a bérszínvonal, pedig egyre nagyobb az igény a minőségi, jól képzett gyakorlati biztonsági szakemberek szerződtetésére, valamint a referencialisták intenzív alkalmazására, továbbá az állami garanciáknak is jelentős szerepük van. Az egész biztonsági pályázati piac feltörekvőben volt a járvány előtt, reméljük, a veszély elmúltával visszatér a növekedési trend. Nemzetközi biztonsági piaci rálátásunk sajnos ellehetetlenedett, mivel megszűnt a CoESS éves tagdíjfizetési lehetősége az Ágazati Párbeszéd Bizottságon keresztül.

— Ön szerint hogyan változik a világ az elkövetkező tíz évben?
— Még jobban specializálódnak a biztonsági cégek, a tőkeerős nagyobbak bírják a versenyt, mivel kellő tartalékkal rendelkeznek a nehezebb időkre, a kisebb cégek akkor járnak a legjobban, ha összeállnak, és így próbálják időben megőrizni piaci pozícióikat. Az állam munkaadói szerepe továbbra is felértékelődik, jobban előtérbe kerül a különféle honvédségi és rendőrségi feladatok átvállalása, kiváltása. A nagyobb cégek bérszínvonal-emelési kényszerhelyzetbe kerülnek, ha versenyben akarnak maradni.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment