Körkérdés az elmúlt tíz évről: Rendkívüli nemzetközi sikereket ért el komplex megoldásaival a Carinex az elmúlt években

Korábbi évkönyveinkben a magán- és a közbiztonsági ágazat 188 kiváló képviselőjét interjúvoltuk meg, volt, akikkel többször is készítettünk interjút. A Biztonságpiac.hu létrehozásának tízéves évfordulóján kézenfekvő volt, bár a terjedelmi korlátok nem engedték meg, ha nem is mindenkit, de jónéhányukat megkérdezzünk az eltelt évtized tapasztalatairól.

Sevecsek János CarinexAz elmúlt esztendők tudatos stratégiájának és elszánt munkájának eredményeként ma már forgalmának túlnyomó részét a külpiacokon bonyolítja le a Carinex Kft. – mondta a Biztonságpiacnak a speciális biztonsági és kibervédelmi megoldásokkal foglalkozó társaság ügyvezető igazgatója. Sevecsek János tapasztalatai szerint a magyar kibervédelmi megoldások nem csupán világszínvonalúak, de sok esetben nagyobb bizalom is van irántuk, mint a nagyhatalmak hasonló termékeivel szemben.

— Melyek voltak a legfontosabb események a Carinex Kft. életében az elmúlt tíz esztendőben?
— Éppen tíz évvel ezelőtt költöztünk be az európai uniós pályázati forrásokból megvalósított, részben saját tulajdonú inkubátorházunkba. Ugyanígy, 2010-ben volt az első nagyobb volumenű rendszerszállításunk Indiába, ahol nemzetbiztonsági célú műholdas monito­ringrendszereket telepítettünk. Három évvel később pedig Bangalore-ban hoztunk létre egy műholdas teszt- és bemutatórendszert, illetve az egyik legnagyobb indiai technológiai céggel is elindult a kutatás-fejlesztési együttműködésünk. Az évek során komoly segítséget kaptunk mind a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM), mind a Budapest Főváros Kormányhivatalának Engedélyezési Főosztályától abban, hogy egyrészt a külképviseletek közreműködését is igénybe vehessük egy-egy országban a piacra jutásban, másrészt az adminisztrációs engedélyeztetés során segítséget nyújtottak szerződéseink teljesítésében, az export- és import­ügyletek rugalmas és bürokráciamentes engedélyezése során. Ennek köszönhetően a műholdas és rádió-monitoringrendszereinket Indián kívül már Törökországban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, illetve Indonéziában is használják. A Carinex történetének eddigi legnagyobb tenderét 2017-ben nyerte el Törökországban, ide szállítottuk az eddigi legnagyobb monitoringrendszerünket. Egy rendkívül tudatos stratégia eredménye, hogy ma már a cég forgalmának mintegy 85-90 százaléka exportból származik. Szintén fontos fejlemény, hogy a társaság tevékenysége 2014-ben kiegészült a kiberbiztonsági területtel, amely véleményünk szerint jól illeszkedik a speciális biztonsági területekhez. Az évek során felismertük, hogyan tudjuk proaktív piaci tevékenységgel elérni a potenciális megrendelőket. Ennek részeként több magyarországi it-biztonsággal foglalkozó céggel indítottunk együttműködést a külpiacokon, illetve Hunity Defence néven létrehoztunk egy kiberbiztonsági konzorciumot is, amely átfogó kiberbiztonsági megoldásokat kínál külföldi ügyfeleknek.

— Melyek voltak ebben az időszakban a legfontosabb kihívásai és ezekre milyen választ adott a Carinex?
— Elsősorban műszaki és piaci kihívásokkal szembesültünk. A monitoringrendszerek esetében a modern követelményeknek megfelelő rendszerek fejlesztése volt a legnagyobb feladat. Az IP-alapú alkalmazások elterjedésével, a robbanásszerű digitalizációval az it-biztonság területén is új kihívások jelentek meg, a fejlődés érdekében pedig lépést kellett tartanunk az új technológiákkal. Itt említhetem a big data kezelését és feldolgozását vagy az internetes – elsősorban a szervezett bűnözéssel, csempészettel, terrortevékenységgel összefüggő – kommunikáció feldolgozását. Napjainkra megjelent az igény a hibrid hadviselés eszközeinek és rendszereinek komplex fejlesztésére és integrálására, amelyek voltaképpen a hagyományos és az új típusú információszerző (távközlési monitoring, távérzékelő szenzorok és rendszerek, pilóta nélküli repülőgépre telepített megfigyelő eszközök, IP-monitoring, big data feldolgozó és kiberbiztonsági rendszerek), valamint a „Digitális katona” felderítő és kommunikációs eszközei fúziójának tekinthetők.

— Milyen külföldi konkurenciával versenyez a Carinex a területen?
— Az angol, német, francia, amerikai, izraeli, orosz, illetve kínai cégek mindenütt jelen vannak, de van számos szereplő a közép-kelet-európai régióból is. Az it-biztonság és kiberbiztonság területén számos világszínvonalú magyar megoldás létezik, és ezt nem csak mi mondjuk, mivel élénk nemzetközi érdeklődés is van ezen fejlesztések iránt.
Kevesen tudják, de létezik például magyar fejlesztésű és gyártású tűzfal, de szintén világszínvonalat képvisel a malware-detektálással és analízissel foglalkozó egyik partnercégünk is. Mivel eredményeiket publikálják, a világban mindenütt tudnak arról, hogy bizonyos malware-ek detektálása és sikeres elemzése magyar cégek nevéhez fűződik.
Fontos szempont emellett, hogy ezen a területen a megbízhatóságnak, a bizalomnak maximálisan érvényesülnie kell. Az ilyen rendszerek megrendelői nagyon megnézik, hogy ezekhez az információkhoz kit engednek közel. Magyarország nem számít nagyhatalomnak, éppen ezért sokkal nagyobb a bizalom a magyar vállalatok iránt, mint a fentebb említett nemzetek cégeivel szemben. A Carinex és a Hunity Defence esetében pedig a tudás és a bizalom szerencsésen találkozott össze.

— Melyek voltak a cég legfontosabb projektjei, együttműködései az elmúlt évtizedben?
— A már említett fejlesztések mellett fontos kiemelni a pilóta nélküli légi és monitoringrendszerek területén a hazai és külföldi partnerekkel közösen végzett, integrált fejlesztéseket. Ezenkívül létrehoztunk egy úgynevezett malware és igazságügyi elemző laboratóriumot, amely a kibervédelmi együttműködésünk, a Hunity Defence Kiberbiztonsági Konzorcium terméke. Ez a maga nemében egyedülálló integrált megoldás, hiszen minden kiberbiztonsági adat- és információvédelmi funkció egyben áll rendelkezésre. Egy Ugandában telepítendő labor létrehozására a KKM által meghirdetett projektet tavaly májusban nyerte el a Carinex. A beruházásnak 2020 őszén kellett volna lezárulnia, azonban – nagyon feszes munkarend mellett – már márciusban elkészültünk a munkával. Az utolsó oktatási kurzus március elején, még éppen a világjárvány előtt fejeződött be, bár a hazatérő kollégáinknak már így is karanténba kellett vonulniuk. Az ünnepélyes átadásra a járványhelyzet miatt sajnos már nem kerülhetett sor. Az általunk szállított rendszer nagyon jó eredményekkel működik, az ugandai partnerek érdeklődnek is a továbbfejlesztés lehetőségei iránt. Céljuk, hogy Uganda a kelet-afrikai régió kiválósági központja legyen a kiberbiztonság területén. Összességében egy 3,5 millió euró értékű projektről van szó, amely a magyar állam Hungary Helps Programjának keretében valósult meg. Ez azt jelenti, hogy az ugandai malware és igazságügyi elemző labor szállításán a Carinexnek ugyan nem volt nyeresége, de a projekt nagyon komoly referenciát jelent, és a további fejlesztések, illetve a részünkről nyújtandó műszaki támogatás már piaci alapon zajlik majd. A projektben tehát a nemzetközi segítségnyújtás és a hazai vállalkozások piacra jutásának segítése együtt valósult meg.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment