Kreml: a Nyitott Égbolt egyezmény az amerikai kilépéssel elveszíti életképességét

Oroszország sajnálja az Egyesült Államok kilépését a Nyitott Égbolt egyezményből, amely az amerikaiak távozásával elveszíti életképességét – jelentette ki Dmitrij Peszkov (képünkön), a Kreml szóvivője.

“Az Egyesült Államok kilépésével az egyezmény önmagában nyilvánvalóan elveszíti életképességét” – hangoztatta Peszkov, hozzátéve, hogy a megállapodás nagyon fontos eleme a bizalomerősítésnek és a fegyverzetellenőrzésnek.

Washington vasárnap erősítette meg, hogy többé nem részese a Nyitott Égbolt szerződésnek. Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett megállapodásnak 34 európai és észak-amerikai részes állama van. Rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtized során több mint 1200 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. A partnerek a szerződést a műholdas felderítő eszközök tökéletesedése ellenére is hasznosnak tartják.

Az amerikai kormányzat május 21-én jelentette be az egyezményből való kilépésre vonatkozó szándékát, amitől számítva fél évvel később a többi partner hivatalos értesítése nélkül is távozhatott volna.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment