Kreml: árt a globális stabilitásnak a brit nukleáris arzenál növelése

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjeÁrt a globális stabilitásnak a brit nukleáris arzenál növeléséről szóló döntés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Nagyon sajnáljuk, hogy Britannia azt az utat választotta, hogy növeli a nukleáris robbanótölteteinek számát. Ez a döntés árt a nemzetközi stabilitásnak és a hadászati biztonságnak” – mondta Peszkov.

A szóvivő elfogadhatatlannak és valótlannak nevezte London állítását, miszerint Moszkva fenyegetést jelent. Hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is a tárgyalások híve a hadászati stabilitás kérdésében, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.

A brit kormány kedden közölte, hogy visszavonja az önálló hadászati nukleáris kapacitásának korlátozásáról egy évtizede hozott döntést, és 180-ról 260-ra növeli a hadrendben tartható nukleáris robbanótöltetek lehetséges mennyiségét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy “az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesének” a nukleáris potenciálja növeléséről hozott döntése súlyos csapást jelent magára a fegyverzetellenőrzés koncepciójára. A diplomata szerint az elhatározás megalapozatlan és politikai szempontból káros.

Rjabkov kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg meg fogja hozni a szükséges ellenintézkedéseket a brit nukleáris arzenál “negyven százalékos, ugrásszerű” növelésére.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment