Lampedusa polgármestere nyílt levélben kért segítséget

Salvatore MartelloBiztonsági és járványügyi vészhelyzet alakult ki a továbbra is migránsokkal teli Lampedusa szigetén a polgármester Salvatore Martello polgármester szerint, aki nyílt levélben sürgetett ismételt megoldást a kormánytól.

Martello a sajtóban közölt felhívásában kijelentette, hogy a Giuseppe Conte vezette kormány “nem képes garantálni a rendet és az egészségügyi biztonságot a szigeten. Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik”- írta a dél-olaszországi sziget első embere.

Martello megjegyezte, Lampedusa hatóságai és lakosai az elsők között állnak ki az emberi jogok védelme mellett, “de elfogadhatatlannak találjuk, hogy Lampedusa magára maradjon a legvadabb politikai manőverezés viharában”.

A polgármester arra utalt, hogy szerinte az olasz kormány saját migrációs politikája érdekében Lampedusát áldozza fel. Lampedusán csütörtök este 1159 migráns tartózkodott, miközben a helyi regisztrációs központ kevesebb mint kétszáz személyes.

Martello a nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől és a miniszterelnök Giuseppe Contétől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért. Kezdetben a többségében tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak minősülő migránsokat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassult, majd leállt. Nello Musumeci szicíliai kormányzó már azt sem engedélyezi, hogy a Lampedusáról átvett bevándorlókat ideiglenesen egy sátortáborban helyezzék el.

Martello utoljára augusztus 3-án intézett ultimátumot a Conte kormányhoz. A belügyminiszter augusztus első hetében karanténhajót küldött Lampedusa partjaira: az Azzurrán jelenleg hétszáz migráns tartózkodik. Azóta egy másik hajó is lehorgonyzott a szigetnél, az Aurelián már kétszázötvenen vannak. Luciana Lamorgese hétfőn Tunéziában egyeztetett a március óta Olaszországba, majdnem kivétel nélkül Lampedusa szigetére, érkezett több mint hétezer tunéziai visszatoloncolásáról.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment