Lengyel helikoptereket vásárol Kolumbia

A kolumbiai hadsereg öt darab S-70i Black Hawk típusú harci helikoptert vásárolt a Sikorsky Aircraft mieleci gyárától. Ez az első latin-amerikai beszerzés a lengyel vállalattól.

 

Ezt a típust kizárólag Mielecben gyártják, a Hawk-család legmodernebb tagja. Vett már belőle Szaúd-Arábia, Brunei és a mexikói rendőrség is. A PZL Mielec eddig több mint 20 darabot épített belőle, de emellett részegységek kulcsfontosságú beszállítója az amerikai anyavállalatnak.

A többcélú, 10 tonnás, tehát nehéz helikopter a H-60-as továbbfejlesztett változata, amelyet kifejezetten az Egyesült Államokon kívüli exportra szánnak, jelzésében az “i” az International rövidítése. A helikopterekben két T700-GE701D hajtómű dolgozik, integrált inerciális/műholdas navigációs rendszer, teljesen digitális repülésvezérlés és színes LCD-kijelzőkre épülő műszerfal segíti a pilótákat. Idén 22 S-70i gyártását tervezik Mielecben.

A kolumbiai hadseregnek szállított gépek különleges felszereléseit a légidesszantosok igényeinek megfelelően az Egyesült Államokban építették be a helikopterekbe, bár ilyen szolgáltatást a lengyelek is kínálnak, például teljes egészében ők készítették a Szaúd-Arábiának szánt gépeket a helyi igényeknek megfelelő változatban.

A kolumbiai pilótákat a Sikorsky képezte ki az USA-ban, ezt követően ők tették meg velük a 6 975 kilométeres távot Connecticuttól a kolumbiai légierő különleges hadműveleteinek tolemaidai bázisáig. Ott csatlakoznak a kolumbia fegyveres erők 96 UH-60L-ből álló helikopter flottájához, amely az új beszerzéssel már a világ negyedik legnagyobb Black Hawk flottájának üzemeltetője. E típus különböző változataiból már több mint 3000-et használnak a világ 27 országában a legkülönbözőbb funkciókban. Az S-70i erőssége, hogy moduláris építésének köszönhetően igen könnyen adaptálható a küldetések igényeinek megfelelően.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment