Letöltendő börtönbüntetés a soroksári rablónak

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség rablás bűntett kísérlete miatt gyorsított eljárásban, az elfogástól számított 36 órán belül bíróság elé állított egy 23 éves budapesti férfit, akit a bíróság a vád alapján végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt.

A tényállás szerint a vádlott 2017. május 10-én a késő esti órákban a XXIII. kerületi Mezsgye utcai buszmegállóban szállt le a buszról, és felfigyelt a járműről szintén éppen leszálló sértettre, aki a telefonját a kezében tartotta.

A vádlott a férfi után eredt, majd amikor a megállótól körülbelül tíz méter távolságra kerültek, rátámadt a férfira úgy, hogy a nyakát hátulról átfogta, a nyakát szorongatta, és megfenyegette azzal, hogy ha nem adja át értékeit, akkor megszúrja. A vádlottnál kés, vagy más, élet kioltására alkalmas eszköz valójában nem volt.

A sértett ellenállt a támadásnak, a vádlott szorításából megpróbált kiszabadulni, ezért közöttük dulakodás alakult ki, amelynek során mindketten a földre kerültek. A sértett ekkor kiszabadult a támadója szorításából, és elfutott a helyszínről, a vádlott azonban utána futott, egy darabig még üldözte, azonban nem érte utol.

A nyomozás eredményeként a kerületi ügyészség az elkövetőt a mai napon gyorsított eljárásban – az elfogását követő 36 órán belül – bíróság elé állította.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a büntetett előéletű férfi bűnösségét, és ezért őt 2 év 10 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte. A bíróság emellett elrendelte egy korábbi, más ügyekben jogerősen kiszabott 1 év 2 hónap tartamú felfüggesztett fogházbüntetésének a végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős. A bíróság a másodfokú eljárás befejezéséig a vádlott házi őrizetét rendelte el. Az ítélet ellen az eljáró ügyész a büntetés súlyosítása végett, a kényszerintézkedés vonatkozásában pedig az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében fellebbezett.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment