Lezárult négy megye kistelepülésekre fókuszáló bűnmegelőzési programja

Hatala-JozsefA bűnmegelőzés hasznosságáról, lehetőségeiről és társadalmi elfogadottságáról beszélt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke a Kisebb települések nagyobb biztonságban – Négy megye összefogása a falvakban élőkért elnevezésű program záró rendezvényén, szerdán Békéscsabán.

A 10,86 millió forintos összköltségvetésű programot Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye főkapitányságai közösen hajtották végre.

Polyák Zsolt, Békés megye rendőrfőkapitánya elmondta: a négy megyében élnek országosan a legnagyobb arányban kistelepüléseken és tanyákon az emberek, külterületen összesen több mint 127 ezer ember él. A négy rendőr-főkapitányság a program során, január és május közepe között kétszázezernél több embert ért el.

A kapitány a program céljairól szólva kiemelte, a legfontosabbnak a szubjektív biztonságérzet növelését, a kistelepüléseken elkövetett bűncselekmények számának csökkentését, az ott élőkkel történő folyamatos kapcsolattartás kiépítését tartották. Ezen túl a már működő tanyaprogram továbbfejlesztését szerették volna elérni mind a négy megye 25-25 településére.

Polyák kifejtette: száz helyszínen úgynevezett bűnmegelőzési információs pontot hoztak létre, amelyeken szórólapokat helyeztek el. Ezeket kisboltokban, néhány településen a polgármesteri hivatalban alakították ki, hogy minél több kistelepülési lakos találkozzon az információs anyagokkal.

Emellett rádióspotokat készítettek, amelyekben szintén hasznos tanácsokat fogalmaztak meg, egyebek mellett például arról, hogyan lehet elkerülni a besurranásos lopásokat. Készültek weblapok is a bűnmegelőzésről, valamint lakossági fórumokat is tartottak – tette hozzá.

Polyák elmondta: tapasztalatai szerint a kistelepüléseken érők elérésének leghatékonyabb módja a külterületi levélszekrénybe eljuttatott szóróanyagok kiadása volt, ezekből 96 ezer darab készült. Emellett több mint 56 ezer “Pusztázó Hírmondó” kiadványt is eljuttattak a főként idősebbekből álló célcsoporthoz.

A programot a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósították meg, utóbbi mintegy 10,3 millió forinttal támogatta a projektet, 550 ezret a négy megye rendőr-főkapitánysága biztosított.

Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, az NBT elnöke elmondta, tapasztalatai szerint csak összefogással lehet eredményesen csökkenteni a bűnesemények és a sértettek számát, valamint a bűncselekmények nagyságrendjét. Örömmel nyugtázza, hogy a programba a civilek, a polgárőrök és az önkormányzatok is mind nagyobb számban kapcsolódnak be, és hogy sorra alakulnak a helyi szintű bűnmegelőzési tanácsok.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: egyre inkább az új eszközök, a térinformatika és az építészeti megoldások irányába mozdulnak el a bűnmegelőzési módszerek, emellett az NBT elkezdett mobiltelefonos applikációkat is kidolgozni a fiatalok minél hatékonyabb elérése érdekében. Hozzátette: a magyar tanyaprogramot az Európai Unió felvette a jó gyakorlatok sorába, különösen a franciák és a spanyolok érdeklődnek a módszer iránt.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment