Megérkezett Tatára az első négy Leopard harckocsi

Leopard 2A4HUÁtvette az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsit a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában pénteken. A harckocsikat Frank Haun, a KMW vezérigazgatója adta át.

Benkő hangsúlyozta, hogy az új eszközökkel a Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését a XXI. század követelményeinek megfelelően. Az új páncélosok a negyven éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le. A honvédelmi miniszter elmondta, szeptembertől év végéig havonta két Leopard 2A4HU érkezik Tatára, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a Magyar Honvédség. Hozzátette: 2023-tól már a legkorszerűbb, 2A7HU típusú páncélosokat használhatják a katonák.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a KMW által felújított Leopardok Magyarországra érkezését, majd elmondta, a Magyar Honvédség célja, hogy a világ egyik legmodernebb eszközének számító Leopard 2A7HU harckocsival lássa el a 11. Harckocsi zászlóaljat. A parancsnok kiemelte, 2A4HU típus jelenti azt a lépcsőfokot, mely biztosítja a zökkenőmentes áttérést. A most érkezett harckocsik a Leopardok jellegzetességeinek megismerését, a katonák átképzését szolgálják.

A gyártó cég által tartott kiképzés a tatai laktanyában szeptember és december között valósul meg, majd az osztrák védelmi minisztériummal kötött együttműködési megállapodás értelmében az állomány szimulátoros képzéssel sajátíthatja el a típus tökéletes vezetését és kezelését. Frank Haun, a KMW vezérigazgatója elmondta, az Európai Unió 15 országában rendszeresítették a Leopardokat. A három éven belül Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarország Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességekkel rendelkezik majd.

A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két géppuskával rendelkezik, személyzete négy fő.

Kapcsolódó cikkeink

3 Thoughts to “Megérkezett Tatára az első négy Leopard harckocsi”

 1. Kiss Ferenc

  Na azért ne túlozzon már a cikk, miszerint Németországhoz, vagy Dániához hasonló képességeink lesznek! Ez a pár tucatnyi HK. bármilyen korszerű is, a mennyisége okán gyakorlatilag egy jelentős konfliktusban kevés az ország védelmére. Ekkora páncélos erő, semmire nem elég, egy szélesebb terepszaksz is alig védhető vele. Persze kell a propaganda szöveg.

 2. -szerk-

  A cikk nem túloz, hanem Frank Haunt idézi, aki egyébként nyilván nem a mennyiségre, hanem a minőségre gondolt.

 3. papa

  Vajon mért nem az Éles saroknál levő MÉH telepre vitték őket?
  Jó pénzért, ócskavasat venni, valakinek jó üzlet volt!

Leave a Comment