Megölték a Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katona egyik ügyvédjét

Jurij-HrabovszkijMeggyilkolták Jurij Hrabovszkijt, a kelet-ukrajnai harcok övezetében tavaly elfogott két orosz katona egyik ügyvédjét – hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán ügyvédi kamara.

Nem megerősített sajtóértesülések szerint az ügyvéd holttestét egy autóút mellett találták meg elásva. Az ügyvédi kamaránál azt közölték, hogy a hatóságok őrizetbe vették Hrabovszkij feltételezett gyilkosait.

Anatolij Matiosz, az ukrán katonai ügyészség vezetője kijevi sajtótájékoztatóján további részleteket közölt a gyilkosságról. Elmondta többek között, hogy lőfegyverrel végeztek az ügyvéddel. A korábbi hírekkel ellentétben a holtestet nem Kijev környékén, hanem onnan délebbre, Cserkaszi megyében, Zsaskiv városától 27 kilométerre találták meg egy elhagyatott, volt termelőszövetkezeti kertben elásva. Két személyt vettek őrizetbe a gyilkosság elkövetésében való bűnrészesség gyanújával. A később elfogott férfi – akit Odessza megyében vettek őrizetbe – vallott a hatóságoknak a bűncselekmény elkövetésének körülményeiről.

Matiosz közölte, hogy a gyilkosság indítékaként több verziót is vizsgálnak, de ezekől egyelőre nem volt hajlandó részleteket nyilvánosságra hozni.

Egy ukrán újságírónő, aki kapcsolatban állt az ügyvéddel, azt írta a Facebook közösségi portálon, hogy Hrabovszkij az utóbbi időben nem érezte magát biztonságban. Február közepén egy üzenetben arról adott hírt neki, hogy otthonából eltűnt két pisztolya és az egyik mobiltelefonja. A zár a széfen, amelyben a fegyvereket tartotta, sértetlen volt, erőszakos behatolás nyomát a helyszínelő rendőrök nem találták.

A 44 éves Hrabovszkij március 6-án tűnt el, utoljára egy odesszai szállodában látták. Másnap kellett volna kijelentkeznie, de már nem jelentkezett a recepción, holmiját pedig szállodai szobájában hagyta.

Hrabovszkij volt az egyik védője a vallomásuk szerint az orosz fegyveres erők kötelékében szolgáló Alekszandr Alekszandrov őrmesternek és Jevgenyij Jerofejev századosnak. A két orosz katonát tavaly májusban fogták el Luhanszk közelében. Jelenleg már folyik a bírósági eljárás ellenük, tiltott határátlépéssel, jogosulatlan fegyverviseléssel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják őket. Petro Porosenko ukrán elnök a héten közölte, hogy Kijev kész kicserélni őket az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment