Mik azok a DisplayPort kábelek?

A leginkább a PC-piacra szánt csúcskategóriás audio- és videoeszközök egy része nem a megszokott, szabványos HDMI interfészt használja, hanem a szintén szabványos, azonban 4 sávos alternatívát, az aszimmetrikus DisplayPortot.

Nem csak a DP és a HDMI létezik, az irodai és általános használatú eszközökben megtalálható még a VGA és a régebbi gépeknél a DVI szabvány is. A HDMI inkább a szórakoztatóipari eszközök, például TV-k csatlakozója, míg a DP laptopokon, gamer PC-ken és kütyükön használatos. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, hogy ki melyiket használja, az inkább a készülékek kialakításától függ. Nehéz megmondani, hogy melyik jobb, egyes esetekben ezt, másokban azt érdemesebb inkább használni. Hogy megalapozott döntést hozhasson, ismerje meg a DisplayPort előnyeit!

DP alapok

A Kábelvilág webáruház DisplayPort kábelei számos esetben előnyösebb választást jelentenek, mint a HDMI kábelek, például a jobb felbontású monitorok vagy grafikus kártyák csatlakoztatására.

A DP interfész egyetlen kábelen továbbítja a videót és a hangot. Jellemzően a magasabb sávszélességet és funkciótámogatást igénylő felsőkategóriás játékokban és hardverekben használt csatlakozó szabvány, amely aszimmetrikus L-alakú csatlakozóval rendelkezik, és kevésbé univerzális, de esetenként előnyösebb, mint a HDMI. A DP a teljes méret mellett egy kisebb változattal, a Mini DisplayPorttal is jelen van, amelyek az Apple eszközök csatlakoztatására alkalmasak, és tulajdonképpen ugyanaz, mint a Thunderbolt.

Melyek a DisplayPort előnyei?

Ami miatt sokan használják, az a Thunderbolttal való nagyobb integráció, a nagyobb sávszélesség, valamint a teljesítmény, a nagy felbontás és a frissítési gyakoriság egyidejű támogatása.

A DP támogatja egyidejűleg több kijelző és akár videofal vagy a VR headset használatát, szemben a HDMI-vel, amely viszont nem. Így ha ilyen terveink vannak, mindenképp ezt az interfészt használjuk. A DP legújabb, 2.0-s verziója 16 K felbontást és egyszerre 2 8K-s kijelzőt képes kezelni, azonban a legtöbb eszköz még nem támogatja, így az 1.4 verzió lesz a nyerő, amely képes 8K felbontást kezelni 30 Hz-en, 4K felbontást 120 Hz-en, és támogatja a HDR-t.

Melyik a jobb: a DP vagy a HDMI?

Bár két különböző szabványról van szó, alapvetően mindkettő ugyanazt tudja, vagyis nagy felbontású videót és digitális hangot továbbít a kijelzőre. A különbség inkább az alkalmazási területen mutatkozik meg. Míg a HDMI-t a képvezérelt alkalmazások, a TV-k, projektorok, otthoni PC-k használják, addig a DisplayPortot kifejezetten a számítógépes monitorok, valamint a professzionális számítástechnikai berendezések.

A képminőségben nem mutat eltérést a 2 interfész, de az igaz mindkettőre, hogy minél újabb verziót használunk, annál nagyobb a maximális sávszélesség és a felbontás.

Mivel lényegi különbség nincs a 2 típusú szabványos csatlakozó között, a választást inkább az határozza meg, hogy egyetlen kimeneten vagy több kivetítőn szeretnénk megjeleníteni a tartalmat.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment