Mindenki megnyugodhat: Putyin szerint Oroszország védelmi képessége biztosított

Oroszország védelmi képessége és biztonsága biztosított – jelentette ki Vlagyimir Putyin az orosz hadsereg főtemplománál, a Moszkvához közeli Kubinkában lévő Patriot parkban.

Putyin a Szovjetunió elleni náci támadás 79. évfordulóján, az emlékezet és a gyász napja alkalmából kereste fel a június 14-én felszentelt Krisztus feltámadása templomot, amelyet hétfőn nyitottak meg teljesen a hívők előtt.

“Számunkra, Oroszország polgárai számára abszolút szent a Nagy Honvédő Háborúnak (a második világháború Szovjetuniót érintő részének) és mindenkinek az emlékezete, aki a győzelemért harcolt és esett el, aki minden erejével azon volt, hogy közelebb hozza a győzelmet” – hangoztatta az elnök katonák díszalakulata és veteránok előtt.

Putyin az ünnepségen – amelynek részvevői egyébként nem viseltek maszkot és nem tartották be a járványvédelmi távolságot – azt hangoztatta, hogy a katonák új nemzedéke őrzi a hagyományokat és méltó módon teljesíti a számára kitűzött feladatokat.

“Tudjuk, hogy az állam védelmi képessége és biztonsága megbízhatóan biztosított” – tette hozzá az elnök.

Kirill pátriárka, a hadsereg templomának plébánosa azt hangsúlyozta, hogy a szovjet nép hőstette az ezeréves orosz történelem legnagyobb győzelme volt. Mint mondta, ahhoz, hogy az ország történelmi fejlődése progresszív legyen, “szárazon kell tartani a puskaport”.

Az emlékezet és a gyász napja alkalmából Putyin a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén. A kisebb katonai díszszemlével kísért esemény alkalmából az elnök több veteránnal kezet fogott és elbeszélgetett.

Moszkvai idő szerint 12 óra 15 perckor Oroszország-szerte egyperces csenddel emlékeztek meg a háború kezdetéről. 1941. június 22-én Vjacseszlav Molotov külügyi biztos népbiztos ebben az időpontban jelentette be, hogy Németország megtámadta a Szovjetuniót.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment