NATO-gyakorlat kezdődött Magyarországon is

Megkezdődött a NATO válságkezelési gyakorlata a szervezet mind a 28 tagállamában, Magyarországon szerdától nyolc minisztérium vesz részt társszervezeteivel, 86 emberrel a feltételezett veszélyhelyzet kezelésében.

Pierre Prokop, a német hadsereg zászlósa a kanadai CAE (Canadian Aviation Electronics) cég Caesar szimulációs babáján mutatja be az elsősegélynyújtást a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK) próbaoktatásán. Göd, 2011. október 18.

 

A “CMX11” (Crisis Management Exercise) elnevezésű, több mint egyhetes gyakorlatot Budapesten Fodor Lajos, a honvédelmi tárca államtitkára, Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági, informatikai helyettes államtitkára nyitotta meg.

Fodor Lajos a megnyitóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: a “CMX 11” a NATO egyik legjelentősebb gyakorlata, amelyet az idén már márciusban megtartottak volna, ha a katonai szövetségnek nem kellett volna támogatnia a líbiai válságkezelést. Az államtitkár hozzátette: a gyakorlatot a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen személyesen irányítja, s abban összesen 2500 ember vesz részt.

Közlése szerint a gyakorlat attól különleges, hogy most először védelmi feladatokat gyakorolnak: a feltételezett szituációban egy NATO-tagállamot szövetségen kívüli ország részéről ér támadás.

Fodor Lajos hozzátette, hogy a feltételezett válsághelyzet a NATO kollektív feladataira összpontosít a Washingtoni Szerződés 4. és 5. cikkelye szerinti helyzetben, beleértve a tárgyalásos válságrendezést, valamint a katonai megoldás lehetőségét is. Leszögezte ugyanakkor, hogy katonai csapatmozgások nem történnek.

A gyakorlat keretében nyolc minisztérium és társszervezetei részéről összesen 86 ember vesz részt a NATO szervezeteiben folyó konzultációban és döntéshozatalban, gyakorolja a magyar polgári és katonai válságkezelési mechanizmusokat, a konfliktushoz kapcsolódó, az országot közvetlenül érintő feltételezett fenyegetettségek elhárításán keresztül – közölte a honvédelmi államtitkár.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára kijelentette:az ország gyarapodásának záloga a biztonság, ennek letéteményese pedig a NATO. Mint mondta, szükség van olyan helyzetekre, amikor a minisztériumok gyakorolhatják a válsághelyzetek kezeléséből adódó feladataikat; a NATO-gyakorlat során szembenéznek az új fenyegetettségekkel is, mint amilyen például a kibernetikai támadás.

Tóth László, a Belügyminisztérium államtitkára a többi között arról beszélt, hogy a gyakorlat során bemutatkozik a tavaly felállított terrorelhárítási központ. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a kormányzat a központ felállítása óta 13 milliárd forintot fordított a terrorelhárítással összefüggő célra, az összeg nagy részét az ingatlan biztosítására és speciális eszközök beszerzésére költötték.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment