A publikáció ideje: 2020. Sze. 15.
Terror / xHeadline | Szerző ©

Navalnij-botrány: Macron elítélte a “gyilkossági kísérletet”, és a helyzet tisztázásra kérte Putyint

Emmanuel MacronEmmanuel Macron francia államfő telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, akinek kifejezte “mély aggodalmát” az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus elleni “gyilkossági kísérlet” miatt, valamint jelezte, hogy magyarázatot vár Oroszországtól – közölte a francia elnöki hivatal.

“Egy hiteles és átlátható vizsgálat keretében szükség van arra, hogy Oroszország tisztázza a helyzetet” – mondta a francia elnök az Elysée-palota szerint orosz kollégájának. Macron emlékeztetett arra, hogy “Franciaország a saját vizsgálatai alapján osztja több európai partnerének álláspontját arról, hogy Novicsok harci idegméreg használatával mérgezés történt”.

Macron először szólalt meg a kérdésben, Franciaország eddig csak az Európai Unió és a G7-es országcsoport keretében, külügyminiszteri szinten foglalt állást.

A francia elnöki közleményt megelőzően Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a Novicsokot mutatták ki Navalnij mintáiban. Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust.

A német kormány is ismételten felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről. Angela Merkel már egy héttel ezelőtt azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését, válaszul a megmérgezésre, a G7-es országcsoport külügyminiszterei pedig közös nyilatkozatban szólították fel Oroszországot a mérgezési ügyek mielőbbi kivizsgálására, míg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy interjúban kijelentette, hogy valószínűleg “magas szintű orosz vezetők” irányították a mérgezést.

Az orosz vezetés viszont elfogadhatatlannak nevezte a francia elnök által megfogalmazott “megalapozatlan vádakat”, és ismételten kérte a német hatóságokat, hogy juttassák el az orosz hatóságoknak azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek alapján megállapították, hogy az ellenzéki politikust Novicsokkal mérgezték meg. Az orosz orvosok ugyanis korábban nem találtak méreganyagot Navalnij szervezetében.

Hírmagyarázók szerint az ügy erősen lefékezheti az Macron által kezdeményezett francia-orosz közeledést, amelyet egyébként Franciaország egyes európai partnerei rossz szemmel néztek.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.