Népszerű volt az egészségügyi szűrés a Balaton partján

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram legutóbbi, július 7-i balatonfüredi állomásán több mint 500 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szűrőbuszán a szűrőprogram első két állomásán – Abádszalókon és Balatonfüreden – összesen több mint ezren vettek részt a vizsgálatokon.

Generali - egészségügyi szűrés a Balaton (fotó: Generali.hu)

 

 

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram ingyenes szemészeti és bőrgyógyászati szűrővizsgálatot, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint és testzsír-százalék mérést, háziorvosi tanácsadást kínál az érdeklődőknek. Balatonfüreden több mint 500 vizsgálatot végeztek el a szűrőbuszon, a leggyakoribb problémák a különféle szembetegségek és a gyanús bőrelváltozások voltak.

A szűrésen részt vevők között akadt extrém magam vérnyomás probléma, itt a háziorvos azonnali sürgős kivizsgálást javasolt. A bőrgyógyász szakorvos egy kezdődő melanómát és két bazalióma-gyanús bőrelváltozást talált, ezek akár bőrrákot is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. Ezen túl a szakember öt további vizsgálatot igénylő bőrelváltozást azonosított. A szemvizsgálat során két szürkehályogot és egy zöldhályogot – magas szemnyomást – talált a szakorvos. Sajnos jellemző volt a magas vagy éppen túl alacsony vérnyomás, és rendre magas volt a szűrésen résztvevőknél a vércukor szint is. Nem egy súlyproblémára is adott a háziorvos életvezetési tanácsokat.

Magyarország egészségügyi mutatói jelenleg a legrosszabbak között vannak Európában. A KSH felmérése szerint a leggyakrabban előforduló egészségprobléma Magyarországon a magas vérnyomás, és a mozgásszervi-, szív és érrendszeri megbetegedések. A magas vérnyomás előfordulási aránya 32 százalék, a krónikus szívbetegeké 16 százalék. Annak ellenére, hogy az egészséges életmód fontossága egyre inkább beépül a köztudatba, a Generali felmérése azt mutatja, az elméleti ismereteket még nem alkalmazzuk a mindennapok során. Az adatok szerint a felnőtt lakosság mindössze 55 százaléka figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37 százaléka sportol rendszeresen, és csupán 26 százaléka szed vitaminokat.

„A Generali Egészségügyi Szűrőprogrammal a betegségek megelőzhetőségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Sajnos a közelmúltban végzett felmérésünk szerint Magyarországon annak ellenére sem kap kellő hangsúlyt a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hogy a leggyakoribb egészségügyi problémák, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kockázata jelentősen csökkenthető lenne a rendszeres vizsgálatokkal” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

 

Kiemelten javasolt szűrővizsgálatok

  • szív és érrendszer – kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente
  • tüdőbetegségek – évente
  • méhnyak rák – évente
  • mellrák – 40 év felett kétévente, önvizsgálat havonta
  • melanóma – évente
  • prosztata daganat – 45 év felett évente
  • ajak és szájüregi daganatok – dohányosoknak 2 évente, önvizsgálat havonta

 

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram további időpontjai és helyszínei

  • Július 21., szombat – Budapest, Ramada Aquaworld
  • Augusztus 4., szombat – Győr- Aranypart Szabadstrand
  • Augusztus 18., szombat – Debrecen, Kossuth tér

 

Forrás: Biztonságpiac.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment