Olyan élelmiszerbiztonsági hatóságra van szükség, amelyben bízik a lakosság

Bognar-Lajos-foallatorvosSzükség van erős élelmiszerlánc-ellenőrző hatóságra, amelyben megbízik a lakosság – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A szakember hangsúlyozta az utóbbi időben az ellenőrzés mellett egyre nagyobb feladatot jelent a lakosság tájékoztatása, a rohamosan bővülő információk kezelése.

A hivatal előtt álló feladatok közül kiemelte az ellenőrzés hatékonyságának növelése mellett a tájékoztatási munka további javítását, ezek között az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítését, a lakosság segítését az eligazodásban az egyre növekvő információtömegben, a fogyasztáshoz szükséges tanácsadást.

Bognár emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból tavaly tizenegymilliárd forint folyt be. Ebből egymilliárdot fordítottak fejlesztésekre, alapvetően informatikai fejlesztésekre és a laboratóriumi munkához kötődő műszerbeszerzésekre. A kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti feladatainak végrehajtását pedig csaknem hatmilliárd forinttal támogatták.

Az informatikai fejlesztések eredményeként jött létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, amelyben már háromszázezer ügyfelet tartanak nyilván – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az információfeldolgozás révén harminchét százalékkal nőhetett az ellenőrzések száma, miközben hatékonyságuk is kilencven százalék feletti szinten mozog.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment