Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt

török hadihajókA török rendőrség hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyot, miután közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az “utóbbi időben vita tárgyává vált” hazájukban a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény. Recep Tayyip Erdogan később kijelentette, hogy hazája elkötelezett az egyezmény mellett.

A nyilatkozat szombat késő este jelent meg, és 103 nyugalmazott tengernagy adta hozzá a nevét. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a montreux-i szerződés “a legjobb módon védi Törökország jogait”, és biztonsági szempontból is fontos szerepet tölt be. Az aláírók úgy vélik, hogy a nemzetközi egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig a nemzetközi szerződések felmondásának lehetősége.

Utóbbival vélhetően arra a közelmúltbeli eseményre utaltak, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. A Boszporusszal párhuzamos csatornára pedig a török kormány szerint nem terjednének ki a montreux-i egyezmény előírásai. A nyugalmazott tengernagyok nyilatkozata a török vezetés heves bírálatát váltotta ki, az ankarai ügyészség azonnal nyomozást indított.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák “puccsidőket idéző” nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat, “nevetségessé és szerencsétlenné” váltak. A hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyon felül további négynek három napon belül önként kell jelentkeznie a rendőrségen. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az érintettek felelnek a nyilatkozat készítéséért. Az állam biztonsága és az alkotmányos rend elleni összeesküvéssel gyanúsítják őket.

Erdogan török elnök hétfő délután tanácskozást hívott össze az üggyel kapcsolatban. A megbeszélés utáni ankarai sajtótájékoztatóján “rosszindulatú kezdeményezésnek” minősítette a nyilatkozatot. Erdogan szerint a szövegben olyan mondatok találhatók, amelyek “puccsal fenyegetik a választott vezetést”, így az írás nem ítélhető meg a szólásszabadság keretein belül. A török államfő beszédében hangsúlyozta: Ankara fontosnak tartja a szerződés biztosította előnyöket, és mindaddig elkötelezett mellette, amíg kedvezőbb egyezmény megkötésére nincs lehetősége.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment