A publikáció ideje: 2020. Júl. 2.
Külföld / xHeadline | Szerző ©

Orosz pénzjutatalom a táliboknak: Trumpot személyesen nem tájékoztatták, de ha elolvasta volna a napi jelentést…

Kayleigh McEnany a Fehér Ház szóvivőjeDonald Trumpot személyesen nem tájékoztatták, de a napi jelentésben szó volt arról, hogy Oroszország egyes értesülések szerint pénzjutalmat ajánlott volna fel a kormányellenes, iszlamista táliboknak az Afganisztánban meggyilkolt amerikaiak után – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője.

Kayleigh McEnany kifejtette: miután a hírszerzési jelentések ellentmondásosak voltak arról, hogy vajon orosz ügynökök valóban pénzt ajánlottak-e lázadóknak azért, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi koalíció katonáit megöljék, ezért külön, személyes tájékoztatást nem adtak az elnöknek. Mint közölte: a hírszerzés mindaddig nem is tervezte az elnök személyes tájékoztatását, amíg nem ellenőrizték az információk hitelességét, ugyanakkor a Trump asztalára tett napi jelentésben szerepelt ez az információ is.

A The New York Times című amerikai napilap a hétvégén írt arról, hogy oroszok állítólag fejpénzt ajánlottak “az afgán tálibokhoz közeli” lázadóknak a meggyilkolt katonák után. A cikk szerint erről tájékoztatták Trumpot, sőt a Nemzetbiztonsági Tanács március végén meg is vitatta az ügyet, de nem született válaszreakció. Trump és az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója, John Ratcliffe cáfolta ezeket az állításokat, ahogyan Oroszország és a tálibok is.

Arra az újságírói kérdésre, előfordulhatott-e, hogy az elnök nem olvasta el a jelentéseket, McEnany azt válaszolta: az elnök “a földkerekség leginformáltabb személye a minket veszélyeztető fenyegetéseket illetően”. Ezért is érdekes, hogy a Fehér Ház a The New York Times cikkének megjelenése óta folyamatosan azt hangoztatta, hogy Trumpot nem tájékoztatták erről az ügyről.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje keddi sajtókonferenciáján az ügyről úgy nyilatkozott: “ha (az elnököt) nem tájékoztatták erről, akkor az kötelességmulasztás. Ha tájékoztatták, de nem tett semmit, az is kötelességmulasztás.” A kongresszus több demokrata párti politikusa azt kérte, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatónője és John Ratcliffe, a DNI vezetője a lehető legrövidebb időn belül közvetlenül tájékoztassa az ügyről a törvényhozókat.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.