Oroszországban nemzeti gárdát hoznak létre

Vlagyimir-PutyinAz orosz belügyminisztérium egységeinek bázisán megalakul Oroszország nemzeti gárdája – jelentette be kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin.

“Megalapítjuk a nemzeti gárdát, amelynek feladata a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc lesz, szoros kapcsolatban áll a belügyminisztériummal, és átveszi az OMON (különleges rendeltetésű rendőri egységek), a SZOBR (különleges gyorsan bevethető egységek) és mások feladatait” – mondta az orosz elnök egy magas rangú belügyi vezetőkkel megtartott tanácskozásán.

Az elnök közölte, hogy a nemzeti gárda létrehozásáról hamarosan nemcsak rendelet, hanem szövetségi törvény fog rendelkezni. Putyin egyúttal közölte, hogy a belügyminisztérium irányítása alá rendeli a szövetségi kábítószer-ellenes és bevándorlásügyi szolgálatot (az FSZKN-t és az FMSZ-t).

Kormányzati forrásra hivatkozó sajtóértesülés szerint az FSZKN esetében főleg amiatt döntöttek a szervezeti beolvasztás mellett, mert Oroszországban a statisztikák tanúsága szerint a belügy tárja fel a legtöbb kábítószeres bűncselekményt, és a két intézmény a bűnüldözésnek ezen a területén gyakorlatilag ugyanazt a munkát végezte. Az FMSZ esetében is kimutattak párhuzamosságokat, a szolgálat munkatársai emellett arra panaszkodtak, hogy nem volt nyomozati jogkörük, és nem tudtak hatékonyan fellépni az idegenrendészeti jogszabályok megszegőivel szemben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment