Peking sérelmezi az ujgurokkal kapcsolatos amerikai törvénytervezet

Peking szerint Kína terrorizmusellenes küzdelméből űz gúnyt az ujgurokkal kapcsolatos amerikai törvénytervezet, amely ráadásul súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeibe.

A kínai külügyi szóvivő, Csao Li-csien felszólította Washingtont, hogy ne használja fel a Kína területén élő, muszlim vallású ujgur kisebbség ügyét arra, hogy Kína belügyeibe avatkozzon.

Nemzetközi jogvédő szervezetek, és az ENSZ megfigyelői szerint legalább egymillió embert – zömében a muszlim vallású ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat – zártak átnevelő táborokba akaratuk ellenére a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A kínai kormány (nem kicsit cinikus*) álláspontja szerint azonban az ujgur kisebbség lakta területen fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”. Peking továbbá tagadja, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék, vagy bántalmaznák.

Az amerikai képviselőház a napokban fogadott el szankciós törvénytervezetet, amely büntetőintézkedéseket ír elő az ujgur kisebbség “tömeges internálásáért felelős kínai vezetők” ellen. A javaslat szerint egyéb szankciók mellett az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormányzati tisztségviselőktől megvonnák az esetleges amerikai beutazási vízum lehetőségét. A javaslatot még Donald Trumpnak kell aláírnia, hogy törvényerőre emelkedhessen.

A -szerk- megj.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment