Pintér: az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével

Pintér SándorAz emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével – mondta a belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Éves meghallgatásán Pintér Sándor rámutatott: többféle módon mérik a lakosság elégedettségét, az önkormányzatokon, az iskolákon és iskolai munkaközösségeken keresztül, de a múlt évben lakossági felmérést is végeztek, és azt a választ kapták, hogy a rendőrségben az emberek 73 százaléka bízik. Ezzel az eredménnyel az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is megelőzi a rendőrség – tette hozzá.

A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 160 ezerre csökkent, ami 26 ezres mérséklődést jelent 2018-hoz képest, 2010-hez képest pedig 62 százalékost – sorolta a miniszter, aki szerint egyre erősebb a közbiztonság Magyarországon. Az embereket a közterületi bűncselekmények irritálják a legjobban – mondta a miniszter, hozzátéve: tavaly 52 393 volt a közterületi bűncselekmények száma, ez 4000-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A tulajdon elleni szabálysértések száma 25 ezerre csökkent, Pintér reményét fejezte ki, hogy ez idén tovább mérséklődik.

A nyomozás eredményességének mutatója ugyan 68 százalékról 66 százalékra csökkent, de 2010-hez képest még mindig 20 százalékkal magasabb – mondta. A miniszter arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtásban korábban 120 százalékos volt a telítettség, és bár tavaly ez még nem enyhült, idén a feltöltöttség 95-96 százalékra csökkent. A fogolyszökések, öngyilkosságok és a fegyelemsértések száma is mérséklődött – sorolta a miniszter.

Közölte: a nemzetközi migrációs helyzet megkívánta, hogy a korábbi bevándorlási hivatalt átalakítsák, azt rendvédelmi szervvé alakítva létrehozták az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot. A dolgozók száma 1016 maradt, mintegy felük ugyanakkor hivatásossá vált. Tavaly 150 ezer migrációs kérelmet bíráltak el, az illegális migráció megfékezésére pedig komplex mélységi ellenőrzéseket végeztek.

A katasztrófavédelemről szólva azt hangsúlyozta: jelentős emelkedést mutat a káresetek száma, tűzesetekhez és műszaki mentésekhez a tűzoltók 79 900 alkalommal vonultak ki. Hozzátette: ez azt mutatja, hogy lazult az állampolgári fegyelem, amelyen 2020-ban szeretnének javítani. Nőtt az önkéntes tűzoltó egyesületek száma, ami azt igazolja, hogy egyre több fiatal szeretné megvédeni a közösségét a tűztől – tette hozzá. A katasztrófavédelem 2019-es tevékenységéből a hulladékszállítást, a kéményseprést és a szúnyoggyérítést is kiemelte.

Kapcsolódó cikkeink

One Thought to “Pintér: az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével”

  1. Egyáltalán nem vagyok elégedett a magyar rendőrség teljesítményével. Ha hívom őket , valahogy mindig későn érnek ki, vagy egyáltalán nem.
    Ez Budapest a XX. Kerület !
    A másik cáfolat pedig a szúnyoggyérítés, idén nem volt ilyen.
    Szintén Budapest XX.kerület

Leave a Comment