Putyin a békefenntartásról és a segítségnyújtásról tárgyalt Pasinjánnal és Aliyevvel

A hegyi-karabahi orosz békefenntartó erők tevékenységéről, valamint a térségbeli humanitárius segélyezésről és gazdasági együttműködésről tárgyalt az elmúlt két nap során Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel és Ilham Aliyey azeri államfővel Vlagyimir Putyin – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek a tájékoztatás szerint megvitatták a hegyi-karabahi rendezésről szóló november 9-i megállapodások végrehajtását, valamint megvonták az orosz kormánydelegáció pénteki bakui és jereváni látogatásának mérlegét is.

Putyin a Kremlben, az orosz fővárosba akkreditált új nagykövetek megbízólevelének átadó ünnepségén hangsúlyozta: bízik benne, hogy a nemzetközi szervezetek a továbbiakban részt vesznek majd a hegyi-karabahi rendezési folyamatban. Beszámolója szerint a helyzet egészében véve stabilizálódik, és megkezdte tevékenységét az orosz humanitárius reagálási központ, amely a háború sújtotta területek lakóinak megsegítésével, az infrastruktúra helyreállításával, a békés élet feltételeinek megteremtésével foglalkozik.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a fegyvernyugvás kezdete óta 1895 menekült tért vissza Örményországból Hegyi-Karabahba, és hogy több mint 13 ezer helyi lakos költözött vissza korábbi lakóhelyére az orosz békefenntartók segítségével.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Putyin Peter Maurernek, a Nemzetközi Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) elnökének múlt heti moszkvai látogatásakor támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy Oroszország a nemzetközi szervezetnek fizetett, 2 millió eurós éves önkéntes felajánlását fizesse be közvetlenül az ICRC hegyi-karabahi tevékenységének támogatására. Lavrov közölre, hogy a terület helyreállításának ügyében Moszkva több tucat nemzetközi intézménnyel, mindenekelőtt az ENSZ szakosított szerveivel működik együtt.

Az orosz diplomáciai tárca kedden közölte, hogy Lavrov a hegyi-karabahi helyzetről telefonos megbeszélést folytatott Mohammad Dzsavád Zaríf iráni és Ajman asz-Szafadi jordániai külügyminiszterrel.

Lavrov és Zaríf egyúttal reményét fejezte ki, hogy az iráni atomprogramról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodás összes részes állama mihamarabb visszatér a szerződésben foglalt kötelezettségeinek teljesítéséhez. A felek eszmecserét folytattak egy sor más regionális konfliktusról is. A két miniszter az eredeti tervek szerint hétfőn személyesen találkozott volna, de Irán az összes miniszter jelenlétét megkövetelő költségvetési tárgyalásokra hivatkozva az időpont későbbre halasztását kérte.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment