Putyin kész közvetíteni a kirgiz-tádzsik konfliktusban

Vlagyimir PutyinKész közvetíteni a kirgiz-tádzsik határkonfliktus ügyében Vlagyimir Putyin — jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov közölte, hogy a felek külügyi vonalon felvették a kapcsolatot Moszkvával. Rámutatott, hogy Oroszország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán egyaránt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) és más szervezeteknek is.

“Természetesen az elnök kész közvetítő szerepet játszani a tagállamok között felmerülő éles problémák megoldásában. Ezt nem egyszer és hatékonyan bebizonyította már” – mondta Peszkov. A szóvivő hangot adott Moszkva aggodalmának a történtek miatt, és kifejezte reményét, hogy a felek között csütörtökön elért tűzszünet tartós marad (kirgiz sajtóforrások újabb lövöldözésről adtak hírt).

A kirgiz-tádzsik határövezetben szerdán éleződött ki, majd csütörtökön fegyveres összeütközésbe csapott át a konfliktus a Golovnoj vízgyűjtő miatt, amelyet mindkét fél sajátjának tekint. Biskek a maga odaláról 13 halottról és 100 sebesültről, Dusanbe pedig nyolc halottról és 31 sebesültről adott hírt.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment