Rendszeres a forgalomblokkolás Európában

Biztonsági okokból, valamint a forgalom egyenletessége érdekében gyakori, hogy az európai internetszolgáltatók blokkolják a fájlcserélésre irányuló forgalmat – derül ki az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) jelentéséből.

Az Európai Bizottsághoz március elején nyújtotta be az internetforgalom blokkolásával foglalkozó jelentését az Európai Unió telekommunikációs szabályozó szerve, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC). (A teljes jelentést a második negyedévben fogják publikálni.)

Az Intellectual Property Watch portál a tanulmányra hivatkozva közölte: az európai internetszolgáltatóknál megszokott gyakorlat, hogy akadályoznak bizonyos irányú online forgalmat. Ez többnyire a fájlcserélésre irányuló, valamint az internet alapú hangátvitel (VoIP) forgalom részleges blokkolásában nyilvánul meg. A technológiai korlátozást a szolgáltatók biztonsági okokból, például spamszűrés, illetve a forgalom egyenletességének fenntartása céljával végzik, annak érdekében, hogy az online nyújtott speciális szolgáltatások számára is elegendő sávszélesség maradjon.

A tanulmány elkészítéséhez a BEREC 400 szolgáltatót kérdezett meg Európa-szerte, amelynek során kiderült, a forgalomkorlátozást a kábeles és a mobil szolgáltatások esetében egyaránt alkalmazzák.

Forrás: HENT

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment