Riasztották a Gripeneket

P220 KoalaMúlt hét végén, pénteken riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A minisztérium közleménye szerint egy cseh felségjelű ultralight P220 Koala típusú légijármű lépett be úgy a magyar légtérbe, hogy nem létesített rádió-összeköttetést a magyar légiirányítással.

A Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjei azonosították a Romániából Csehországba tartó gépet, amely ezután felvette a kapcsolatot a magyar polgári légiirányítással – írták. A vadászgépek ezt követően visszaindultak a kecskeméti repülőbázisra – közölte a HM.

Megérdeklődtük a minisztériumtól, hogy ilyen esetben mennyibe kerül nagyságrendileg a Grippenek elindítása, illetve, hogy a vétkessel ki lehet-e ezt a költséget fizettetni? A HM Kommunikációs Osztálya az alábbi tájékoztatást adta: “az említett esettel kapcsolatos költségek megtérítésének szabályait, a légvédelmi készenléti szolgálat riasztásából eredő költségek megtérítéséről szóló 221/2018. (XI. 29.) Korm. rendelet határozza meg. Az eddig megismert körülmények alapján nem lehet megállapítani sem a költség nagyságrendjét, sem azt, hogy indokolt-e a költségek megtérítése. A megalapozott döntés meghozatala érdekében az érintett hatóságoknak valamennyi körülményt feltárva le kell folytatniuk a jogszabályokban meghatározott vizsgálataikat”.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment