Romlik a közbiztonság, szigorodik az iráni igazságszolgáltatás?

Nagy vihart kavart nemcsak világszerte, de magában Iránban is az a halálos ítélet, amelyet két rablón hajtottak végre nyilvánosan vasárnapra virradóra Teheránban. Az országban nem ritkák a nyilvános kivégzések, de az esetek között mostanában egyre gyakoribb a megélhetési bűnözőkre kiszabott halálos ítélet.

Akasztás Iránban - a kép illusztráció! (fotó: sulekha.com)

 

Két, maszkot viselő fiatal, Alireza Mafiha és Mohammad Ali Sarvari egy motorról leugorva machetével támadott meg az utcán egy férfit, akit megsebesítettek, és elrabolták kabátját, táskáját. Tettük után két segítőjük motorján elrobogtak. Lebuktatásukat  nagymértékben megkönnyítette, hogy a bűncselekményt rögzítette egy térfigyelő kamera, ők pedig a 37 másodperces videófelvételt feltették az internetre.

Iránban az internetet rendkívüli módon korlátozza a központi hatalom, ezúttal azonban épp a bíróságnak szolgáltatott corpus delictit a két huszonéves elkövető meggondolatlan tette. A bíróság az ügy megítélésében a vallás védelmét is megidézte. “Háborút vívtak Isten ellen!” – közölte indoklásában az ügyész, aki a legsúlyosabb ítéletet követelte a foglyokra, és azt a bíróság végül ki is mondta.

Az akasztásra mintegy 300 ember jelenlétében került sor egy téren. A két halálraítélt nyakába egy-egy daruról lelógó kötelet hurkoltak, majd napfelkeltekor a daru gémjét egy gombnyomásal felemelték. Mahifa és Sarvari néhány másodpercen belül halottak voltak. A videófelvétel alapján ugyancsak elfogott segítőiket egyenként 10 év börtönre, 74 botütésre és szabadulásuk után öt évig tartó számüzetésre ítélték.

Az eset kapcsán az iráni televízióban bemutatták a bűncselekményről készült videófelvételeket, amit a városi lakosság nagy felháborodással és félelemmel fogadott, tartva a közbiztonság romlásától. A bíróság döntésében ezen kívül nagy szerepet játszott az is, hogy a közbiztonság megsértését Iránan egyenesen az állam elleni cselekedetnek tekintik, vallási értelmezésben pedig ez egyet jelent az Isten elleni harccal, amelyet a saríja a legsúlyosabb bűnként kezel.

A Daily Mail című brit napilap közölte az Amnesty International megállapítását is, amely szerint Iránban a a legmagasabb az éves szinten végrehajtott kivégzések száma, bár a legtöbbször a nyilvánosság kizárásával, börtönökben hajtják végre azokat.

Tavaly decemberben az iráni igazságszolgáltatás vezetője, Sadeq Larijani kijelentette: “A biztonság kérdése népünk számára sokkal fontosabb, mint a napi kenyér.” Ezzel utalt arra is, hogy az országot sújtó embargók miatt egyre több az olyan bűncselekmények száma, amelyeket kifejezetten a romló életkörülmények miatt követnek el, és ezek sorába tartozhat a most kivégzett két munkanélküli huszonéves iráni esete is. A megélhetési bűnözés miatt várhatóan egyre szigorúbban fog fellépni az elkövetőkkel az iráni jog, hogy a közrendet fenntartsa.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Matykó Károly

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment