Ruszin-Szendi: az afganisztáni misszió volt az egyik legveszélyesebb

Ruszin-Szendi RomuluszAz afganisztáni volt az egyik legveszélyesebb katonai misszió, amelyben magyar katonák részt vettek – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: amikor korábbi beosztásában a küldetésben részt vevő katonák kiválasztásával foglalkozott, igyekezett olyanokat válogatni, akik már “megjártak” egy kevésbé veszélyes missziót.

Emlékeztetett: a Magyar Honvédség több ezer katonája vett részt az afganisztáni misszióban az elmúlt 18 évben, így – tette hozzá – a harcoló állomány jelentős részének – a honvédtől a tábornokig – van harci tapasztalata. A 18 év tapasztalatai beépültek a kiképzésbe – közölte a parancsnok, aki szerint “magabiztos lett a magyar katona”. Ezzel együtt a magyar katonák azt is bebizonyították, hogy a szövetség számíthat Magyarországra, a magyar katonákra – emelte ki.

A műsorban kitértek a honvédelmi és haderőfejlesztési programra is. Ezzel kapcsolatban Ruszin-Szendi elmondta: érkeznek a technikai eszközök, folyamatos a felkészülés a használatukra. A program fontos része továbbá a szükséges humán erőforrás biztosítása is. Ennek érdekében kiemelten foglalkoznak azzal, a magyar katona érezze, hogy megbecsült.

Igyekeznek nyitni a fiatalok felé is. Az egyetemistáknak többi között ösztöndíjakat kínálnak, míg a fiatalabbak megnyerését a honvédelmi táborok és a kadétprogram segítik.

Kérdésre válaszolva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: céljuk, hogy harmincezres aktív állomány, körülbelül húszezres tartalékállomány és mintegy ötezer kadét legyen a Magyar Honvédségben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment