Simicskó: valamennyi alakulatnál készen állnak a további tartalékos-kiképzésekre

Simicsko-IstvanNemcsak a szentendrei Altiszti Akadémia, hanem további alakulatok, a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandár, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezetei is készen állnak az idei önkéntes tartalékos alapkiképzésekre – írta a honvédelmi miniszter a parlament honlapján pénteken közzétett írásbeli válaszában.

Simicskó István a Magyar Honvédség (MH) önkéntes tartalékos rendszerével kapcsolatban Novák Előd és Kulcsár Gergely országgyűlési képviselők által benyújtott “kérdéscsomagra” válaszolva egyúttal felidézte, hogy tervezetten tíz helyőrségben kiképző századokat alakítanak ki, amelyek feladata többek között a tartalékos alapkiképzések levezetése lesz.

A miniszter kifejtette: 2016. február 3-án 3780 önkéntes műveleti, és további 1590 önkéntes védelmi tartalékos katonával rendelkezett a honvédség. Az önkéntes műveleti tartalékosok közül 3100 katona részesült szolgálati járandóságban. Ennek kapcsán a honvédelmi miniszter kiemelte, hogy “a jelentős katonai múlttal és szolgálati idővel rendelkező”, szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékosok a katonai tapasztalataikra, tudásukra tekintettel már a kezdetektől zökkenőmentesen vesznek részt a honvédség mindennapi életében. Megjegyezte, hogy a 45 év alatti önkéntes műveleti tartalékos katonák létszáma 515, a jelenlegi adatokat figyelembe véve az elkövetkező öt évben az életkor felső korhatár elérése miatt mintegy kétszáz tartalékos katona kiáramlásával számolnak.

Az önkéntes védelmi tartalékosok közül tavaly 34-en vonultak be a 25 napos alapkiképzésre, míg az önkéntes műveleti tartalékosok közül 24-en várnak a 25 napos kiképzésük megkezdésére. Az önkéntes műveleti tartalékosok idei – a bevonultatások alapján tervezett – alapkiképzésének rendjét a Honvéd Vezérkari főnök éves kiképzési intézkedése szabályozza – fejtette ki a miniszter, kiemelve: céljuk, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok behívását, katonai szolgálatra való felkészítését és bevetését továbbra is úgy oldják meg, hogy az egyéb leterheltségüket – civil elfoglaltságaikat, feladataikat – is figyelembe vegyék.

A jobbikos politikus kérdésére válaszolva a honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a tavalyi alkalmassági vizsgálatok során a hivatásos katonai szolgálatra jelentkezők 14, a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők 41, míg az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők 26 százaléka bizonyult alkalmatlannak.

Novák és Kulcsár a Magyar Honvédség tartalékos rendszerével kapcsolatban arra is rákérdezett a honvédelmi miniszternél: “Belátja-e már, hogy a 2016. január 12-ei ötpárti egyeztetésen kiosztott törvénymódosító javaslatcsomagot hiba volt +30 évig nem nyilvános+ jelzéssel ellátni?”. Erre válaszolva Simicskó azt írta: a dokumentumon a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011-es törvény ide vonatkozó bekezdésére való hivatkozással feltüntetett “Nem nyilvános!” kezelési utasítás található, amely nem azonos a minősített adat védelméről szóló törvényben foglalt minősítési szintekkel.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment