Stoltenberg: a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása fontos a régió és egész Európa számára

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Sztevo Pendarovszki Észak-Macedónia elnökeA Nyugat-Balkán békéje és stabilitása fontos a régió és egész Európa számára, a NATO ezért számos eszközzel segíti a térség stabilitásának megőrzését – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, Sztevo Pendarovszkival, Észak-Macedónia elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg hangsúlyozta a katonai szövetség számára fontos a régió országaival folytatott együttműködés, és nyitva tartja kapuját a csatlakozni kívánó országok előtt. A főtitkár mindenek előtt kiemelte Észak-Macedónia hozzájárulását a NATO-műveletek sikeréhez részvétele által, illetve az országnak a régió stabilitásában játszott nélkülözhetetlen szerepét.

A térség partnerországai között Szerbiát említve azt monda, a NATO tiszteletben tartja az ország önállóságát, és azt, hogy nem kíván a szövetség tagjává válni. Szerbia ugyanakkor teljes értékű partnerország a NATO célkitűzéseinek megvalósításában – húzta alá. A Belgrád-Pristina-párbeszéddel összefüggésben azt mondta, nem a NATO feladata megmondani, hogy mi legyen a párbeszéd kimenetele, támogatja azonban, hogy a felek közösen érjelen el előrelépést a párbeszéd során.

“Meg kell erősítenünk egységünket, biztonságunkat, és védelmeznünk kell a szabályokon alapuló rendet” – fogalmazott a főtitkár.

Ezzel összefüggésben kiemelte: a szövetség megerősítése és a partnerországokkal folytatott együttműködés fokozása különösen fontos, amikor számos területet érintően globális kihívások jelentkeznek. Ezek között a Stoltenberg Oroszország folytatódó agresszív fellépéseit említette, kiemelve, hogy Moszkva továbbra is megsérti Ukrajna önállóságát és területi egységét. Szerinte emellett kihívást jelent a nemzetközi terrorizmus, valamint Kína megerősödése, ami a kínálkozó lehetőségek mellett veszélyeket rejteget a közös biztonságra.

“Egyetlen ország, és egyetlen kontinens sem képes egyedül megbirkózni ezekkel a kihívásokkal. Együtt azonban képesek vagyunk állampolgáraink biztonságát szavatolni” – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Pendarovszki rövid nyilatkozatában egyebek mellett kijelentette: Észak-Macedónia hisz abban, hogy NATO-tagsága elengedhetetlen a biztonság és a stabilitás fenntartásához, a jólét biztosításához és a demokratikus intézmények működéséhez. Kiemelte: országa kiveszi részét a kihívások kezelésében, egyebek mellett védelmi kiadásainak emelésével, védelmi képességének fejlesztésével és modernizálásával, valamint a NATO-vezette műveletekben való további részvétele által.

Pendarovszki a június 14-én tervezett NATO-csúcstalálkozót jó alkalomnak nevezte a szövetség megerősítésére, amely reményei szerint növelni fogja a Nyugat-Balkán és a régió stabilitását. Észak-Macedónia készen áll, hogy “az erős szövetséget még erősebbé tegye” – tette hozzá Pendarovszki.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment