Szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése

Gyermekközpontú meghallgató- és terápiás központot avattak a gyermekvédelmi szakszolgálatnál. Budapest, 2021. január 27. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (b) és Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál kialakított gyermekközpontú meghallgató- és terápiás központ avatásán 2021. január 27-én. MTI/Balogh ZoltánSzintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügykért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy gyermekterápiás központ átadásán.

Fülöp Attila a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál kialakított gyermekközpontú meghallgató- és terápiás központban elmondta: az új intézményben olyan gyerekek meghallgatását végzik gyermekbarát módon, akik bűncselekményben, bántalmazásban érintettek áldozatként vagy tanúként.

A központban orvosi diagnózis megállapítására és a terápia megkezdésére is lesz lehetőség – fűzte hozzá, hangsúlyozva: a gyermekeket ért traumák feldolgozását minél előbb el kell kezdeni, abban a reményben, hogy a gyerekeknek “teljes életük” legyen. “Ebben óriási előrelépés ez az intézmény” – hangoztatta az államtitkár.

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy a nyomozóhatóságnak hivatalból kell vizsgálnia a bűncselekmények áldozatainál a különleges bánásmód szükségességét, amelyet az életkor, a testi, szellemi és egészségi állapot, valamint bűncselekmény kirívóan erőszakos jellege is megalapozhat. Ennek célja az áldozat kímélete és védelme – emelte ki a dandártábornok.

Tájékoztatása szerint a Budapesi Rendőr-főkapitányság ezért jelenleg is hat olyan különleges gyermekbarát meghallgatóhelyiséget működtet, amelynek berendezése és kialakítása alkalmas arra, hogy az eljárás során a gyerekeket a lehető legkisebb stressz érje. Az átadott központ a gyermekmeghallgatás minden igényének megfelel, és orvosi szobát is kialakítottak – mondta Terdik.

Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: az új központ célja elsősorban a szexuálisan bántalmazott gyermekek védelme, az igazságszolgáltatás segítése és a gyermekek lelki-szellemi egészségének helyreállítása. Az intézményben gyermekbarát körülmények között dolgoznak majd együtt a rendőrség és az ügyészség munkatársai, illetve gyermekvédelmi és egészségügyi dolgozók – jelezte.

Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója szólt arról, hogy intézményük a gyermekek jogainak érvényesüléséért végzi mindennapos munkáját. Az új központ átadását nagy eseménynek nevezte a magyarországi gyermekvédelem történetében.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment