A publikáció ideje: 2015. Sze. 26.
Külföld / xSlide | Szerző ©

Szíria: Az Egyesült Államok hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal

feher-hazA washingtoni Fehér Ház közölte csütörtökön, hogy továbbra is hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban. Az amerikai és orosz védelmi miniszterek pénteken telefonon beszéltek egymással.

Ennek előzménye, hogy az egyre jelentősebb szíriai orosz katonai jelenlét előrevetítette a két nagyhatalom közötti korlátozott együttműködés lehetőségét. Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy szükség lehet ilyen megbeszélésekre a tévedések elkerülése érdekében, de nem derült ki, hogy ezekre milyen feltételekkel és mikor kerülhetne sor.

Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a szíriai Latakia kikötőváros déli részén Oroszország előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre. A The New York Times online kiadása pénteken egy amerikai kormányzati tisztségviselőre közölte, hogy a létesítménybe négy Szu-27-es harci repülőgépet, négy Mi-17-es csapatszállító és négy Mi-24-es támadó helikoptert telepítet az objektumba, ahol korszerű T-90-es harckocsikat, önjáró lövegeket, páncélozott harci járművet, tüzérségi ütegeket és mintegy 200 tengerészgyalogost állomásoztat.

A lapot úgy tájékoztatták, hogy a városban mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos állomásozik (egy másik, szintén névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás ötszáz katonáról beszélt) és 1500 személynek alakítottak ki ideiglenes szállásokat. An-124-es szállítógépek az elmúlt tíz nap alatt húsz alakalommal fordultak meg itt.

Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi katonai koalícióban. “Ezért vagyunk továbbra is nyitottak a taktikai, gyakorlati megbeszélésekre.” Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, Moszkva kész párbeszédet folytatni Washingtonnal Szíria kérdésében. “Sosem utasítottuk el a párbeszédet az Egyesült Államokkal. Nyitottak vagyunk rá a közös érdekek terén, beleértve Szíriát” – mondta.

Llyod Austin tábornok a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) vezetője a héten elismerte, hogy mindössze négy-öt olyan mérsékelt szíriai ellenzéki harcol Szíriában, akit az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az IÁ elleni küzdelemre, az amerikai kiképzési program eredeti céljai a jelenlegi állapotok alapján tarthatatlanok.

Meg nem nevezett tisztségviselők elmondták, hogy az Obama-kormány a program jelentős átalakítására készül: nem önálló harcoló csoportokat képeznének ki, hanem olyan lázadókat, akik csatlakoznának nagyobb kurd vagy arab alakulatokhoz. Felszerelnék őket amerikai kommunikációs berendezésekkel, és az volna a feladatuk, hogy célpontokat jelöljenek meg az amerikai légierő számára.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter tagadta csütörtökön az állami tévének nyilatkozva, hogy orosz katonák harcolnának Szíriában a kormányerők oldalán. Ha erre szükség lesz, akkor majd megkérik erre Oroszországot – mondta. Hozzátette, a hadseregnek valójában több lőszerre és minőségi fegyverre van szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt a terrorista csoportok “minőségi hadi felszerelésével”. Megjegyezte, Oroszország fokozta a szíriai hadsereg fegyver- és lőszerellátás “ütemét”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a szíriai külügyminiszter közlésére reagálva azt mondta, Damaszkusz kérésére Oroszország fontolóra venné, hogy harcoló egységeket küldjön Szíriába.

A pénteki nap folyamán később Ashton Carter amerikai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonon beszélt egymással. Több mint egy év után ez volt az első alkalom, hogy a két politikus eszmecserét folytatott, amióta megromlott a kapcsolat a két ország között az ukrajnai konfliktus miatt. Peter Cook, a Pentagon szóvivője szerint a két védelmi miniszter építő jellegű beszélgetést folytatott, kifejezve reményüket, hogy az orosz katonai jelenlét szíriai növekedése és az Iszlám Állam elleni küzdelem összhangban legyen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, a védelmi miniszterek megbeszélése rámutatott arra, hogy a felek véleménye a kérdések többségében közel áll egymáshoz vagy kifejezetten egybeesik. Hozzátette, a védelmi minisztériumi szintű kapcsolatok helyreállításának keretében a miniszterek megegyeztek abban, hogy a jövőben folytatják a párbeszédet.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.