Szlovénia növeli védelmi kiadásait

Borut PahorA szlovén parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 780 millió euróval (280 milliárd forint) növeli az ország védelmi kiadásait az elkövetkező hat évben – számolt be a helyi sajtó. A pénz legnagyobb részét páncélozott járművek vásárlására és egy közepes gyalogos zászlóalj felállítására fordítják, valamint repülőgépet és két helikoptert is vásárolnak.

A jogszabályt nem szavazták meg az ellenzéki baloldali pártok, akik szerint népszavazást kellene kiírni az ügyben. A törvényjavaslat elfogadását üdvözölte ugyanakkor Borut Pahor államfő, a Szlovén Fegyveres Erők (SAF) főparancsnoka, aki szerint fontos lépést tettek előre a hadsereg modernizációjában.

Matej Tonin védelmi miniszter korábban többször jelezte, hogy a hadsereg túlélése ettől a törvénytől függ. A törvényjavaslatban csak igazán sürgős beruházások szerepelnek, mint a katonák felszerelésének és az infrastruktúrának, elsősorban a laktanyáknak a korszerűsítése – hangsúlyozta. A tárcavezető a szavazás előtt a parlamentben elmondta: 2010 óta a védelmi kiadások gyakorlatilag a felére csökkentek. A hadsereg fizetett a legmagasabb árat a 2008-as gazdasági válságért – fogalmazott.

Hozzátette: az új törvénnyel Szlovéniában az egy főre eső védelmi kiadások mintegy kétszáz euróra nőnek, ami a hasonló országokban biztonságra szánt összegnek csak a fele. Szlovénia jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) egy százalékát fordítja védelmi kiadásokra, ez egyike a legalacsonyabb értéknek a NATO-tagállamok között. Az elmúlt tíz évben a gazdasági válság és megszorítások miatt Ljubljana negyven százalékkal csökkentette a védelemre szánt büdzsét.

A NATO-tagállamok 2014 szeptemberében vállaltak arra kötelezettséget, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítják, azon belül pedig 20 százalékot haderőfejlesztésre.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment