A publikáció ideje: 2015. nov. 27.
Külföld / xHeadline | Szerző ©

Teljesen átszervezik a kínai hadsereget

kina-katonaA sok évtizedes szovjetről amerikai mintájúra szervezik át a kínai hadsereg felépítését, elsősorban a parancsnoki struktúrát. Az International Business Times szerint a döntés komoly feszültségeket és elégedetlenséget szült a tiszti karban – a jelenlegi hét parancsnokságból ugyanis hármat megszüntetnek – beolvad a vezérkarba az eddig önálló politikai, logisztikai és fegyverkezési parancsnokság. Az országot négy stratégiai zónára osztják fel, ezek alatt működik a szárazföldi erők hét parancsnoksága, a haditengerészet, a légierő, a rakétaerők és a katonai rendőrség irányítása. A mélyreható reform célja nemzetközi szintű, korszerű haderővé tenni a hadsereget.

Az új hadsereg létszáma kétmillió fő lesz – ami azt jelenti, hogy 300 ezer katonát leszerelnek, és 170 ezer tisztségviselő veszti el állását. Az ország idei katonai költségvetése tíz százalékkal haladja meg a tavalyit, a plusz pénzt a harceszközök korszerűsítésére fordítják. Tavaly 12,2 százalékkal költöttek többet a honvédelemre – 130 milliárd dollárt, ennél csak az Egyesült Államok katonai költségvetése volt magasabb. Szakértők azonban biztosak benne, hogy a valós katonai kiadások a hivatalosan bejelentettnél lényegesen magasabbak.
Barabás T. János

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.