Törvénybe írja a kibervédelmet Kína

Az állambiztonság és a közérdek védelmében a kibertér törvényi szabályozására készülnek Kínában – erről a kínai média számolt be csütörtökön.

kina
A területet felügyelő állami hivatal, amely a lépést sürgetőnek tartja, azt reméli, hogy a jogszabály megszületését még az idén bejelenthetik.

Csiang Csün, a hivatal szóvivője a China Daily című angol nyelvű napilapban közölte, néhány külföldi ország kormánya és vállalata felhasználva az iparágban meglévő monopolhelyzetét jelentős mennyiségű adat és információ birtokába került.

Csiang szerint ezzel az internethasználóknak és magának a világhálónak is kárt okoztak. Hozzátette, a kibertérben használt technológia és a számítógép-hálózatok biztonsága, valamint ellenőrzés alatt tartásuk nemzetbiztonsági, gazdasági és emberjogi szempontból is kulcsfontosságú.

A lap emlékeztetett arra, hogy Kína még tavaly májusban úgy döntött, biztonsági szempontból általános ellenőrzés alá veszik az információtechnológiai termékeket és szolgáltatásokat, továbbá azokat a cégeket, amelyek a kínai piacon kívánnak tevékenykedni.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) informatikusa 2013 júniusában olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint az NSA kínaiak sms-einek millióit “lopta el” kínai távközlési szolgáltatók informatikai rendszereiből, s koncentrált betörési kísérletekkel támadta például a pekingi Tsinghua Egyetemet.

Kínai szakmai körökben régóta aggodalommal beszélnek a távközlési vállalatoknál használt műszaki berendezések biztonságáról, attól tartva, hogy külföldi alkatrészeik “hátsó kapuként” lehetőséget nyújthatnak a rendszerekbe történő behatoláshoz.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment