Új közbiztonsági stratégiát ígért Orbán

Magyarországon új közbiztonsági stratégiára és büntetőpolitikára van szükség – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Belügyminisztérium állománygyűlésén. A miniszterelnök egyben azt is világossá tette, hogy a rendőrség sikeres működésének nem lesz pénzügyi akadálya.

Foto: fidesz.hu

A közelmúltban végrehajtott személycseréket Orbán Viktor az új közbiztonsági stratégiával indokolta. A miniszterelnök szerint ugyanis nem várható jobb, eredményesebb munka azoktól a vezetőktől, akiknek az időszakában szétestek a rendre ügyelő szervezetek.

A kormányfő szavai szerint a közbiztonság nemzeti ügyének megteremtéséhez nem elegendő csupán a rendőrség működésének feljavítása. Új büntetőpolitikára is szükség van: nem a bűnözőket kell mentegetni, hanem az áldozatok oldalára kell állni, a legkisebb törvényszegést is számon kell kérni – hangoztatta Orbán. A törvényes rend helyreállítása és védelme egyedül és kizárólag az állami szervek feladata, nincs szükség magánkezdeményezésekre, nem fogadnak el semmilyen félkatonai szervezetet vagy gárdát.

A négyéves kormányzati ciklus végére a kormányfő egy “életpályamodellt” szabályozó törvényt ígért a Belügyminisztérium állományának. Orbán szerint olyan törvényre van szükség, amelyben számok, előrejutási lehetőség, egzisztenciális perspektíva és jövő van garanciális jelleggel. E modell tartalmazná a lakáshoz jutást, a gyermekek taníttatását, azt, hogy ne kelljen második állást vállalniuk a rendőröknek és azt is, hogy a korrupcióra való nemet mondás nem egzisztenciális, hanem erkölcsi kérdés.

A kormányfő Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezésével kapcsolatban megjegyezte: nincs idő soha ki nem próbált emberekre, módszerekre, továbbá felkészülésre, kísérletezésre, hanem stabilitásra van szükség. Orbán olyan minisztert akart, aki tapasztalt, sikeres és a rendőrök megbecsülését is élvezi. Pintér Sándor szabad kezet kapott, még azokat a személyi döntéseit is elfogadta, amelyeknél esetleg más megoldás is szóba kerülhetett volna – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a változások közül az egyik legfontosabb a rend és közbiztonság ügye, amelyben radikális, mélyreható változást akarnak. A közbiztonság romlásáért az elmúlt nyolc év politikáját tette felelőssé, azzal, hogy nincs ésszerű magyarázat a rendőrség létszámának drasztikus csökkentésére, a forráskivonásra és 2002 után a büntetőpolitika szigorának enyhítésére; a helyzetet csak súlyosbította, hogy a hatalmi elit azt gondolta, következmények nélkül lehet visszaélni a hatalommal és egyes bűnszervezetek pedig valósággal beépültek a magyar közigazgatásba.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment