A publikáció ideje: 2020. Júl. 30.
Külföld / xSlide | Szerző ©

Ukrán válság: Putyin és Zelenszkij méltatta a tűzszünet betartatását célzó pótlólagos intézkedéseket

Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökPozitívan értékelte Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a kontaktcsoportnak pótlólagos intézkedésekről sikerül megegyeznie a tűzszünet betartása érdekében a délkelet-ukrajnai Donyec-medencei demarkációs vonal mentén – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A Putyin és Zelenszkij között Kijev kezdeményezésére létrejött, a délkelet-ukrajnai válságról folytatott telefonbeszélgetésen során “megállapították”, hogy “fokozni kell a minszki kontaktcsoport tárgyalási erőfeszítéseinek hatékonyságát”. A felek pozitívan értékelték a csoport júliusi 22-i megegyezését a tűzszünet ügyében szükséges pótlólagos intézkedésekről, amelyek hétfő nulla órától lépnek életbe, s hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a konfliktus részvevői tartsák magukat ezekhez a megállapodásokhoz.

Orosz részről hangsúlyt kapott a “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetői által elfogadott határozatok végrehajtásának prioritása, egyebek kötött a tavaly decemberi párizsi csúcs döntéseié is.

Az orosz elnöki hivatal szerint az eszmecserén Putyin rámutatott arra, hogy az ukrán parlamentnek a Donyec-medencében idén megrendezendő helyi választásokról július 15-én elfogadott határozata ellentétes a minszki megállapodással és veszélyezteti a rendezés kilátásait. Az orosz vezető komoly aggodalmának adott hangot magas rangú ukrán hivatalos személyek azon kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek szerint a minszki intézkedéscsomag több rendelkezése elfogadhatatlan számukra, ezért felül kell vizsgálni azokat.

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztető kontaktcsoport a héten videokonferencián pótlólagos intézkedésekről állapodott meg a tűzszünet betartása érdekében. Ez egy évvel azt követően történt, hogy a felek 2019. július 21-én, több tucatnyi fegyvernyugvási kísérletet követően kihirdették az úgynevezett határidő nélküli fegyvernyugvást.

Azonban ez sem tartott sokáig és arra késztette a feleket, hogy kiegészítő mechanizmusokat keressenek a fegyvernyugvás betartásához, amelyek július 27-én lépnek majd életbe. Az éjféltől életbe lépő, határidő nélküli tűzszünetre mindkét fél megkezdte a felkészülést, egyúttal leszögezve, hogy fenntartja magának a jogot a másik oldalról érkező “agresszió” elhárítására.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.