Van igazság: jogerősen felmentették a bántalmazó férjét elgázoló asszonyt

bíróságJogerősen felmentette az erős felindulásban elkövetett emberölés vádja alól a Szegedi Ítélőtábla azt az asszonyt, aki menekülés közben autóval elgázolta a korábban őt bántalmazó férjét – közölte a táblabíróság.

A büntetlen előéletű vádlott és férje között – elsősorban a férfi italozó életmódja és agresszív természete miatt – hosszabb ideje megromlott a kapcsolat, azonban a gyakori, többször tettlegességig fajuló konfliktusok ellenére együtt éltek.

A sértett 2017. december 27-én is alkoholt fogyasztott, majd délután 4 órakor közös házukban megtámadta a vádlottat: meglökte, a földre nyomta, fojtogatta a nőt. A levegőért küzdő vádlottnak sikerült kiszabadulnia, gyorsan magához vette a közös gépkocsijuk kulcsát, és kirohant a házból.OK

Az őt ért támadás miatt kialakult tudatszűkült állapotban elindult az autóval. Megpróbálta kikerülni a továbbra is agresszíven viselkedő, útját állni próbáló férfit, azonban a feldühödött férj a kanyarodó gépjármű elé lépett, és a mozgó autó motorháztetejére került. A vádlott ekkor levette a lábát a gázpedálról, ami miatt a sértett a gépkocsi elé, az útra esett. A vádlott – bár már nem gyorsított, de nem is fékezett – a járművel rágurult a gépkocsi előtt az aszfalton fekvő sértettre. A férfi teste a motorféktől lassuló gépkocsi alvázában fennakadt, majd a tovább guruló autó – a testet vonszolva – a túloldali útpadkán megakadt. A vádlott ekkor ismételt gázadással próbált elindulni, azonban az autó kerekei kipörögtek, és a jármű nem mozdult.

A vádlott az autóból kiszállva – észlelve a gépkocsi alá szorult sértett állapotát – telefonon azonnal segítséget kért. A férfi a beszorulás, valamint a mellkas összenyomatása miatt életét vesztette.

A táblabíróság a döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét. Az ítélőtábla egyetértett a törvényszékkel, hogy az asszony jogos védelmi helyzetben volt, egészen addig, míg az autóból kiszállva fel nem ismerte, hogy férje teste a jármű alá szorult, s már nem kell tartania az őt ért támadás folytatódásától.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment