Varsó: lengyel gépek nem repültek a fehérorosz határ közelében

lengyel vadászrepülőNem végeztek repüléseket lengyel katonai gépek a Lengyelország és Fehéroroszország közötti államhatár közelében – közölte kedden a varsói nemzetvédelmi tárca az állítólagos légtérsértésről szóló minszki bejelentésre reagálva.

A minszki védelmi minisztérium kedden közölte: előző este Fehéroroszország légterét megsértette egy azonosítatlan repülőgép Lengyelország felől. Lengyelország folyamatosan figyeli a légteret, és a hétfő esti órákban katonai gépek nem végeztek repüléseket a lengyel-fehérorosz határ közelében – válaszolt a minszki közleményre a varsói nemzetvédelmi minisztérium Twitter-oldalán.

Varsó és Minszk között feszültté vált a viszony az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta, amelyen vitatott körülmények között újraválasztották Aljakszandr Lukasenka államfőt. Az elnökválasztás után tömegtüntetések kezdődtek Lukasenka ellen. Ezeket a fehérorosz hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. A fehérorosz ellenzéki vezetők közül többen a balti országokba vagy Lengyelországba menekültek, vagy a hatóságok kitoloncolták őket az országból.

Tovább élezte a feszültséget a két ország között, hogy Fehéroroszországban letartóztatták a helyi lengyel kisebbség több vezetőjét.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment