Végre egy jó hír: megfelelőek a biztonsági gyermekülések

teszt-gyermekülésNem találtak engedély nélkül forgalmazott, veszélyes, vagy rossz minőségű gyerekülést a hatóságok szakemberei a személygépkocsis műszaki biztonság hete keretében tartott országos ellenőrzési akción – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közös közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint július hatodika és tizedike között százhúsz üzletben 1208 gyermekülést ellenőriztek, 154 terméknél találtak kifogásolni valót, többnyire a mellékelt tájékoztató nem volt megfelelő. A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen bemutatja hogyan kell az ülést beszerelni.

Fontos szabály az is, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén úgy kell megadni, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek – írják közleményükben a hatóságok. A legtöbb tájékoztatási kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel, az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet a gyermekülést tenni.

A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére, ezek kiszűrésére is koncentrált. Az ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő – olvasható a közös közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment