Published On: ked, Már 1st, 2016

A horvát jobboldal visszahozná a kötelező katonai szolgálatot

horvat-katonaA belgrádi B92 televízió szerint Stjepo Bartulica, a kormányfő tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy a horvát kormánynak napirendre kellene vennie a kötelező katonai szolgálat visszaállítását a szerb fenyegetés miatt.

Tekintettel arra, hogy Horvátország a NATO tagja, senkitől sem kellene félnie, helyzete sokkal jobb mint tíz-húsz éve volt. Fel kellene mérni, mit hozna a kötelező katonai szolgálat visszaállítása, költség-nyereség számításokat végezve megkeresni az optimális megoldást. A kormányzó koalíciót vezető jobboldali HDP AS párt egy másik képviselője, Pero Coric ugyanakkor úgy vélte, hogy a horvátnak “független katonai erővé” kell válnia.

Arról nem beszélt, hogy látja ezt megoldhatónak a NATO-n belül. A szerb fenyegetésről szólva meglehetősen homályosan úgy nyilatkozott, hogy az a kérdés, csatlakozik-e Belgrád “egy másik szövetséghez” – nehéz ezt másképp értelmezni, mint a szerbek összefogását az oroszokkal.
Barabás T. János

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aspectis